MAE: România nu a trimis arme în Siria

Data publicării:
siria-violente-mfax-1

România nu a trimis arme rebelilor sirieni, susţine Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a declarat că nu a autorizat transferuri de armament către Siria. Reacţia vine după ce presa suedeză a dezvăluit că rebelii sirieni ar fi fost alimentaţi cu arme care proveneau din ţara noastră printr-un imam din Suedia.

Ministerul român al Afacerilor Externe neagă ferm speculaţiile din presa suedeză potrivit cărora ţara noastră ar fi furnizat armament rebelilor sirieni.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate națională de control al operațiunilor cu produse militare, nu a autorizat astfel de transferuri către Siria sau persoane fizice și organizații reprezentând societatea civilă”, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii MAE adaugă că ministerul îşi exprimă întreaga disponibilitate de cooperare cu oficialii suedezi pentru verificarea informaţiilor apărute în presă.

Racţia MAE vine după ce postul public de radio de la Stockholm a dezvăluit faptul că imamul celei mai importante moschei din Suedia coordona traficul de arme destinate rebelilor sirieni. Armele erau cumpărate atât din ţări africane, precum Libia, dar şi din state europene printre care se numără Bosnia Herţegovina şi România.

Nu este clar însă dacă este vorba de arme produse în ţările nominalizate, sau de provenienţă străină. Uniunea Europeană a ridicat la sfârşitul lunii mai embargoul asupra armelor pentru rebelii sirieni. Gestul a fost însă unul mai mult simbolic pentru că ţările din blocul comunitar au declarat că nu vor livra arme în Siria decât în condiţii cu totul speciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri