Maeştrii aerului. Cei mai buni paraşutişti se întrec pentru titlul de campion naţional

Data publicării:
parasutist

Performanţa se obţine prin multă muncă şi sacrificiu. Asta spun toţi marii campioni, indiferent de sportul pe care îl practică. Alexandru Nicolau are 24 de ani şi deţine deja un titlu de campion mondial la paraşutism. 

Înseamnă multe sacrificii. Nu mai ieşi cu prietenii aşa des, nu-i mai vezi, nu-ţi mai vezi familia aşa des. Ca la orice sport de performanţă eşti plecat foarte mult de acasă, dar ce pot să zic este că merită!”, a spus Alexandru Nicolau. 

Chiar dacă are un titlu mondial, Alexandru vrea să fie şi campion naţional. Sportivul spune că pregătirea fizică nu garantează un rezultat bun.

Antrenamentul mental îl facem în timp ce sărim cu paraşuta. Încercăm să ajugem la un nivel la care putem să ne controlăm corpul, să ne controlăm emoţional, să nu ne domine emoţiile”, a adăugat Alexandru Nicolau. 

Paraşutismul este practicat şi de foarte multe femei. Steliana Popa este campionă naţională, iar colega ei, Gabrila Bălăşcău, a obţinut cel mai bun rezultat la probele de aterizare la punct fix.

În ultima vreme am renunţat destul de mult la timpul petrecut cu famila, cu copiii”, a spus Gabrila Bălăşcău. 

„Paraşutismul poate fi o formă serioasă de zbor şi deosebită. Nu avem motor şi trebuie să ne descurcăm singuri în orice situaţie ne-am pune”, a spus Steliana Popa. 

Sunt şi tineri care abia încep să descopere tainele paraşutismului. Printre ei este şi Răzvan Pena.

Prima oară oară am sărit la nouă ani şi jumătate. Am zis că e mega tare şi că asta vreau să fac tot restul vieţii mele”, a spus Răzvan Pena. 

Aeroclubul României organizează cursuri gratuite pentru tinerii între 16 şi 23 de ani. Cei care nu reuşesc să treacă de probele de selecţie trebuie să scoată mulţi bani din buzunar pentru a deveni paraşutist de performanţă.

O paraşută poate să coste de la 2 –3.000 de euro, până la 4 – 5.000 de euro. Zborurile, în funcţie de aeronavă. Cu un AN2 bătrân e mai ieftin, 15 euro decolarea; cu o aeronavă mai modernă şi mai mică, în jur de 20 - 24 de euro”, a spus Ilie Mihai, secretar Federaţia Aeronautică Română. 

Campionatul Naţional de Paraşutism se desfăşoară până pe 12 octombrie la Aerodromul Clinceni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri