Marinari români, acuzați de crimă în Argentina, după ce ar fi aruncat peste bord pasageri clandestini

Data publicării:
marinari

Cei doi ofiţeri români sunt arestaţi preventiv la Buenos Aires şi primesc asistenţă consulară de la Ambasada României din capitala Argentinei. Anchetatorii au şi o ipoteză. Comiterea unui asemenea act criminal ar avea ca motiv cheltuielile mari ce ar fi trebuit plătite pentru repatrierea congolezilor din Argentina – 120.000 de dolari.

Nava RM Power ce aparţinea unui armator grec a plecat, la începutul lunii iulie, din Congo spre portul argentinian Rosario. Echipajul, format din 21 de membri, era condus de căpitanul Florin Filip şi adjunctul său, Robert Racoviţă. La puţin timp după ce au ridicat ancora, la bordul vasului au fost găsiţi cinci congolezi. Comandantul a decis atunci revenirea în port pentru debarcarea pasagerilor clandestini.

Câteva zile mai târziu însă, când nava se afla deja în apele internaţionale, alţi patru congolezi au fost găsiţi pe vas. De data acesta, căpitanul Florin Filip ar fi decis ca nava să nu se mai întoarcă în port. Mai ales că pentru repatrierea fiecăruia dintre cei patru transfugi, compania care deţine nava ar fi trebuit să plătească câte 30.000 de dolari.

Comandantul ar fi dat ordin ca pasagerii clandestini să fie legaţi şi aruncaţi în apele oceanului. Cel puţin aşa reiese din declaraţia dată autorităţilor de unul dintre marinarii români aflaţi la bord. Digi24 a obţinut o copie a actului de acuzare, care notează: „Pe 29 iulie un coleg mi-a zis tot ce s-a întâmplat. Mi-a spus că au fost găsiți patru clandestini, la trei zile după plecarea către Argentina și că prim-ofițerul, căpitanul și alți marinari i-au legat şi i-au aruncat peste bord. (...) O săptămână mai târziu, căpitanul mi-a spus că, dacă voi fi întrebat de cineva dacă s-a întâmplat ceva deosebit, eu să spun că nu”.

Tot marinarul român a fost cel care a anunţat compania proprietară a navei, care, mai departe, a alertat autorităţile din Argentina.

„În prezent, aceştia se află în arest preventiv, sub acuzaţia de omucidere cu circumstanţe agravante şi dispun, atât de un avocat din oficiu, cât şi de asistenţă din partea Ambasadei României în Argentina, prin intermediul căreia păstrează legătură cu membrii familiei”, se arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe, la solicitarea Digi24.

Împreună cu ofiţerii români au mai fost arestaţi patru marinari filipinezi.

La bordul aceleiaşi nave a mai fi avut loc o dispariţie misterioasă, anchetată acum de autorităţile argentiniene. Unul dintre membrii echipajului ar fi căzut peste bord, în fluviul Parana, în circumstanţe neclare.

Nava RM Power aparţine firmei greceşti WEM Lines, dar naviga sub steagul Insulelor Marshall.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...