Mark Gitenstein, decorat la Cotroceni: „În fiecare român regăsesc o parte din tatăl meu”

Data publicării:
28112012 20discurs 20ghita-35774

În discursul de mulțumire, ambasadorul a spus că cei treiani petrecuţi în România au fost printre cei mai plini de satisfacţii din viaţa sa și a soției. „Am fost onorat de faptul că preşedintele Obama m-a ales să îl reprezint în România, ţara strămoşilor familiei mele”, a declarat Gitenstein.

El a mărturisit că „a fost foarte emoţionant” să pescuiască în Delta Dunării, să meargă cu bicicleta prin Transilvania, să facă drumeţii în zona ruinelor cetăţii Sarmizegetusa, să savureze un pahar cu vin pe Valea Oltului sau la Dealu Mare şi mai ales să exploreze vechiul oraş Botoşani, locul naşterii străbunicului său. „Însă, de departe cel mai plăcut a fost să cunosc români, să descopăr energia, inteligenţa, pasiunea, creativitatea şi umorul românilor. A fost o experienţă personală pentru mine, fiindcă în fiecare român întâlnit regăsesc o parte din tatăl meu, care din nefericire, a decedat în timpul mandatului meu. El era în întregime român”, a declarat Mark Gitenstein.

El s-a declarat optimist în privința viitorului României

şi a relaţiei dintre cele două popoare. „Românii sunt patrioţi şi îşi doresc ca această ţară şi instituţiile sale să fie puternice, independente şi să ofere fiecărui român puterea de a-şi realiza visurile. Noi, americanii, împărtăşim aceleaşi valori”, a conchis ambasadorul, care și-a încheiat discursul cu tradiționalele urări „Dumnezeu să binecuvânteze America!Dumnezeu să binecuvânteze România!”.
Băsescu: M-a impresionat comunicarea pe care o avea ambasadorul cu Departamentul de Stat

În discursul său, președintele Traian Băsescu a subliniat că ambasadorul Gitenstein a fost unul dintre ambasadorii care și-au iubit nu numai funcția, dar și țara în care au activat în numele președintelui SUA. „Ce m-a impresionat extraordinar de mult în relația cu ambasadorul Gitenstein a fost căldura cu care a privit România, pe de o parte, iar pe de alta, modul în care își alegea comunicarea cu Departamentul de Stat. Sentimentul meu a fost că a dorit să fie întotdeauna foarte bine informat și să aibă interpretarea corectă a ce s-a întâmplat în România. Am admirat meticulozitatea cu care își pregătea probabil punctele de vedere legat de ce se întâmplă în România prin discuțiile cu un număr mare de politicieni, inclusiv cu mine”, a spus președintele Băsescu.

„Cu siguranță și dvs. veți fi unul din ambasadorii de care ne vom aminti cu plăcere și vă rog să nu ezitați să reveniți în Romania, chiar și ca turist. Vă mulțumesc foarte mult!”, a spus în încheiere șeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri