MĂRTURIE. Prima femeie grațiată de Băsescu: „Dimineața am făcut cererea și seara a semnat-o”

Data publicării:
gratiata2

Primele persoane graţiate de preşedintele Traian Băsescu au fost Ecaterina Macarie şi Diamanta Botezatu, fiică şi mamă. În iulie 2006, acestea au primit câte o amendă penală de şase milioane de lei vechi, pentru tulburare de posesie. Totul după o dispută cu o rudă, în legătură cu un teren.

„S-a dus şi s-au băgat în terenul lui tata forţat şi a zis că dacă mă duc acolo mă omoară şi mă aruncă în canalul cu apă”, a declarat Constantin Botezatu, cel care le-a reclamat.

Nici nu l-am atins, nici nu i-am zis cuvinte urâte. Lasă că vă aranjez. Mergi şi aranjează. El a spus la poliţie că l-am bătut. Nici bătut, nici zgâriat că dacă nu am făcut nimic. S-a dus la Huşi şi când ne-am trezit ne-am trezit în instanţă”, a povestit Ecaterina Macarie, una dintre femeile condamnate și apoi grațiate.

Pentru că nu au avut bani să plătească amenzile, cele două femei au fost condamnate la o lună de închisoare. Poliţiştilor din Vaslui le-a venit greu să pună în aplicare sentinţa.

Ecaterina Macarie rememorează: „El a zis că mi-e rușine, că sunteți femei bătrâne, am atâția ani de serviciu, dar n-am dus femei bătrâne în pușcărie. Mama mea era in mijlocul satului, m-am dus la dânsa, i-am zis hai și te îmbracă că mergem la închisoare. Am ajuns la închisoare. Când am ajuns la inchisoare, veneau detinuții de la muncă și m-am dat la o parte, că eram mai tânără. Dar baba … pân' a coborât, au spus – bunică, dar ai venit să mori la închisoare”.

Cele două femei aveau atunci 66 şi 86 de ani şi, conform legii, ar fi trebuit să stea după gratii trei săptămâni. După cinci zile, şeful statului emitea decretul de graţiere.

Dimineața am făcut cerere și seara a și dat graţierea. (...) Am început să plâng şi am lăsat capul în pământ”, spune Ecaterina Macarie.

Decizia a fost apreciată chiar şi de cel care le-a reclamat la poliţie. I se pare corect că au fost grațiate după cinci zile.

Ecaterina Macarie spune că nu doreşte nimănui să ajungă după gratii. „Cum m-aţi eliberat pe mine, aşa să-l eliberaţi şi pe domnul, cum îl cheamă? Popescu, da, domnul, Popescu. Dar aici e cum vrea el, eu nu mai pot să zic nimic”, spune femeia.

Imediat după graţierea celor două femei, şeful statului a precizat că singurul motiv pentru care a luat această decizie a fost vârsta deţinutelor. De altfel, el l-a felicitat pe judecătorul care le-a condamnat la închisoare pentru fermitatea cu care a aplicat legea în acest caz.

Alte decizii de graţiere ale preşedintelui au fost legate tot de vârsta condamnaţilor sau situaţia familială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri