Mărturii din 1914-1918. Puteți înregistra documente de familie într-o arhivă internațională

Data publicării:
documente

Familia lui Constantin Hârlav Maistorovici are rădăcini în Transilvania, iar bunicul său a luptat în armata austro-ungară. A adus fotografii, cărţi poştale, o scrisoare din 1917 şi un brevet cu semnătura lui Ion I. C. Brătianu.

„Brevetul care atestă înălţarea în grad a tânărului Maiestorovici Eftimie Ioan la gradul de locotenent. Documentele fac parte din arhiva soţiei mele, sunt moştenire transmisă printr-o mătuşă de la bunicii ei”, a explicat el.

Proiectul european de recuperare a istoriei personale a pornit din Marea Britanie şi a ajuns în Danemarca, Germania, Cipru, Italia şi acum în România. Dacă aduceţi documente din arhiva personală, veţi fi ajutaţi de personalul Bibliotecii Academiei să le copiaţi şi le veţi recupera în doar câteva minute.

„Oamenii să vină cu cât mai multe, nu numai fotografii, ci şi amintiri, şi poveştile lor de familie sunt importante”, a subliniat Cristina Roiu, coordonatorul proiectului în România.

Toate materialele vor ajunge într-o colecţie online accesibilă oricui. În România, proiectul se află sub înaltul patronaj al Casei Regale. Principele Radu a adus la Biblioteca Academiei două fotografii inedite cu Regina Maria îmbrăcată în soră medicală.

Proiectul Europeana 1914 -1918 a fost demarat la iniţiativa Universităţii din Oxford. Englezii au fost rugaţi să aducă scrisori de familie, fotografii şi alte lucruri interesante din timpul primului Război Mondial pentru a fi digitizate. Succesul ideii a făcut ca acest demers să se extindă şi în alte instituţii din Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri