Mărturiile alpiniștilor români surprinși de avalanșa din Everest: „O imagine șocantă”

Data publicării:
alpinisti

Am văzut o avalanșă, am văzut oamenii fugind de avalanşă, m-am speriat foarte tare, gâfâiam, am aruncat tot ce am avut în cort, am şi udat prin cort. A fost o panică, într-adevăr, dar nu am văzut avalanşa mare, care a distrus tabăra de bază. Noi am văzut numai urmările avalanşei mari şi a fost o imagine şocantă”, a povestit Zsolt Torok, alpinist.

„Pentru mine e clar cea mai tragică experienţă din viaţa mea ce s-a întâmplat în tabăra de bază. Am avut marea şansă să fim ocoliţi de necazuri. Nu ne-am dat seama că e cutremur. Unde am trăit cutremurul, au început să curgă avalanşele de pe toți munții, eram într-o căldare”, a adăugat Justin Ionescu, alpinist.

În ciuda experienţei traumatizante, cei doi sunt decişi să revină pe Everest.

„Mă gândesc să mă întorc, deși am pierdut foarte mulți bani, foarte multă energie. Am pus foarte mult suflet în această expediţie. Cred că toți am pus foarte mult suflet și pot vorbi în numele tuturor colegilor mei. Ca niciodată, mă bucur cel mai mult de acest moment, că în sfârșit am ajuns acasă”, a spus alpinistul Zsolt Torok.

„Cu siguranţă o să revin pe munte, în Himalaya. Mă gândesc să încerc să îndemn cât mai mulți români, poate chiar să organizez excursii în Nepal pentru ajutorare și dezvoltarea şi menţinerea fluxului de turiști în Nepal, cea mai importantă sursă de venit pentru ei”, a spus alpinistul Justin Ionescu.

Patru alpinişti români - Alex Găvan, Teo Vlad, Zsolt Török şi Justin Ionescu - se aflau pe Everest în momentul cutremurului devastator din Nepal care a ucis peste 7.600 de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri