Mărul de Fălticeni, succes în pahare

Data publicării:
mere - GettyImages-491510494

O mare parte din merele din zona Fălticeniului nu mai pleacă la export sau către marile fabrici de procesare. Fructele sunt acum transformate în suc natural, chiar în fermele cultivatorilor. Acesta ajunge în magazine, ba chiar şi pe rafturile marilor retaileri şi e din ce în ce mai apreciat de români. Pavel Onea, un cultivator de mere cu tradiţie în Fălticeni are peste 50 de hectare de livadă. De câţiva ani, produce şi suc natural.

Mărul de industrie noi dădeam la un preţ de nimica, isi băteau joc de preţul pe care-l primeam şi într-un an, cu asociaţii mei, cu fraţii mei, ne-am hotărât să facem o făbricuţă de procesare a sucului natural de mere”, povestește Pavel Onea, producător de suc de mere.

Omul a investit peste 100.000 de euro într-o instalaţie de procesare. Ideea a prins repede în zonă, mai ales că, deşi investiţia nu e mică, ea se amortizează repede.

Este şi în România o fabrică sau două de procesare dar a sucului concentrat, nu a sucului cum facem noi, presat la rece. Am cumpărat o fabrică dezafectată de undeva de lângă Haţeg pe care am activat-o şi ulterior în anii din urmă am modernizat aici la Fălticeni.”, spune Cristi Constantin, un alt producător de suc.

Anul trecut a procesat peste 600 de tone de mere şi a vândut 350 de tone de suc natural. Are o ofertă diversificată: nu produce nu doar suc de mere, ci şi suc de mere cu soc, vişine, sfeclă roşie sau coacăze. La început, clienţii sunt mai reticenţi, dar odată convinşi, puţini sunt cei care se mai întorc la sucurile acidulate.

Cristi Constantin vrea acum să intre pe piaţa scandinavă. A purtat deja discuţii cu un lanţ de hipermarketuri din Suedia şi se gândeşte serios să încerce un produs nou: oţetul de mere produs special pentru restaurante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri