Măsurile de control care au provocat haos în vămile Moravița și Albița, eliminate temporar

Data publicării:
crop

ACTUALIZARE 8.02. Se circulă lejer, acum, atât în vama Moravița, cât și vama Albița. Deocamdată, călătorii nu mai sunt obligați să declare țigările, alcoolul și alimentele aduse în țară.   

ACTUALIZARE 7.08. După blocajul de aseară de la graniţele cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova, autorităţile au decis, în urmă cu câteva ore, să elimine obligativitatea completării formularelor de către călătorii care aduceau cantităţi mici de marfă în România. Până la miezul nopţii, cozile de maşini la graniţa cu ţările care nu fac perte din Uniunea Europeană se întindeau pe kilometri întregi .

ACTUALIZARE 7.00. Ore întregi au stat la coadă cei care au trecut azi-noapte hotarul pe la Vama Moraviţa, din judeţul Timiş. Oameni au aflat cu surprindere că la trecerea dintre Serbia şi România trebuie să completeze documente cu zeci de rubrici.

Iar completarea formularelor nu încheie calvarul. Informaţiile trebuie însă introduse pe calculator, operaţiune care face ca timpii de aşteptare la Vama Moraviţa să ajungă la câteva ore.

Fiică-mea a ajuns de la Londra acasă, a făcut 4 ore şi eu nu sunt acasă, de cinci ore stau, unde am 40 de kilometri!”, se plângea un

Probleme au avut şi ruigbyişti juniori de la Partizan Belgrad, care mergeau la o competiţie la Timişoara.

Nu înţeleg limba română, este greu să completez formularul. Suntem cu copiii, aşa că nu avem nici alcool, nici ţigări, deci aşteptăm pentru nimic!”, a spus antrenorul Nemanja Babic.

________________________________________________________________________

Măsurile i-au luat prin surprindere pe cei care au vrut să intre în ţară pe la Vama Albiţa, din judeţul Vaslui. Românii erau obişnuiţi să meargă în Moldova şi de zece ori pe zi şi de fiecare dată puteau să aducă produse din tutun, băuturi alcoolice, carburanţi, flori, fructe sau legume. De acum, însă, pot să care doar cantităţi limitate, o dată pe săptămână.

De la 7 dimineaţă stăm la coada asta”, a spus un cetățean din Republica Moldova.

„Am venit cu două găleţi de mere, două găleţi de cartofi, cu un pic de nuci, un pic de făină şi m-au întors înapoi. Cică du-te şi le aruncă. Zic că nu pot să le arunc. El spune să le arunc în tomberon. Eu zic că mai bine le dau de pomană”, a spus un bărbat din țara vecină.

„Nu s-a explicat nimic. Am înţeles că a apărut o nouă ordonanţă şi cam atât. Dar e o bătaie de joc”, a adăugat un al bărbat din Republica Moldova.

Vameşii au fost nevoiţi să explice de zeci de ori ce se întâmplă.

„Dumneavoastră trebuie să completaţi această declaraţie. După care la vamă o să se facă control şi se verifică să vadă dacă ce aţi trecut în declaraţie se găseşte în maşină sau nu se găseşte”, a explicat un vameș.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Vamale Iaşi, lucrurile vor merge mai greu până când se va constitui o bază de date.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri