Matei Vișniec, la Digi24: România a fost luată de la început drept elev rău

Data publicării:
13022013 20matei 20visniec-49388

În legătură cu un subiect care îl pasionează și anume Europa, dar mai ales în lumina evenimentelor recente cu privire la scandalul cărnii de cal, Matei Vișniec a spus că Europa este o construcție extraordinară, dar și o junglă e reglementărilor prin care se descurcă foarte bine oamenii necinstiți.

Nu există un spațiu mai propice pentru proliferarea mafioților decât democrația”, a spus jurnalistul Matei Vișniec.

În continuare, despre acest subiect, Matei Vișniec a afirmat că Europa are nevoie de o renaștere și că cetățenii trebuie să se comporte ca niște cetăneni, nu să fie docili.

Întrebat de Luca Niculescu de unde ar putea veni această renaștere, dramaturgul a răspuns:

Cred că Europa trebuie să construiască structurile unei mai bune informări despre ce înseamnă Europa. Mi-aș dori ca Europa să aibă un canal de televiziune european. Ar trebui ca Europa să aibă un canal european care să transmită în fiecare zi, și cum sunt 30 de zile pe lună, o altă țară ar putea fi prezentată în așa fel încât europenii să înceapă să se cunoască mai bine între ei.

Nu-i numai problema imaginii României în occident, întreaga Europă de răsărit este prost cunoscută sau necunoscută. Europenii nu se cunosc prea bine între ei.

Mi-aș dori să văd un canal de radio european în care să se transmită lucruri despre Europa, un fel de educație prin informație”, a spus Matei Vișniec.

Făcând referire la canalul de televiziune Arte, care are rating de 1 punct în zilele bune și dacă europenii ar urmări asemenea programe, dramaturgul a spus că Europa își poate permite să încerce.

Europa are nevoie de un Eurowood, așa cum există Hollywood sau Bollywood, Europa are nevoie de o mașină de făcut filme pentru că există o bătălie a imaginii pe care a câștigat-o Hollywood-ul”, a explicat Vișniec.

De ce are România o imagine negativă

Matei Vișniec a comentat şi faptul că românii se plâng despre ţara lor că are o imagine proastă în străinătate, propunând şi câteva soluţii pentru ca România să se bucure de un lobby mai puternic în străinătate:

„Nimic nu e foarte grav. Din nefericire nu am reușit să trimitem în străinătate niște elite economice, adică noi nu avem oameni extrem de bogați și influenți în străinătate ca să putem crea un lobby pe diverse zone. E și vina administrației de stat pentru că nu trimite scriitori și oameni celebri în posturi de reprezentare a României. Oameni de mare calibru cultural, moral, intelectual ar trebui să reprezinte România în exterior și lucrurile s-ar mai schimba”, a afirmat dramaturgul.

Deși crede despre români că au o mulțime de calități, Matei Vișniec a conchis că imaginea proastă a României - ceea ce exprimă și ce reflectă presa internațională - nu este reprezentativă pentru adevăr.

România a avut ghinionul de a impune de la bun început patru sau cinci subiecte negative care au devenit tot atâtea etichete. Este un dezastru! Cum se spune la școală să ai grijă, anunță-te să te ia profesorul de bun de la început, dacă te ia de la început de rău așa rămâi toată școala generală. Ei bine, așa a fost cu România după 90, a fost luată de elev rău”, a spus Matei Vișniec.

Totodată, el a menționat că am fi naivi ca televiziunile străine să descopere frumusețile țării.

Urmăriți interviul în întregime, în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri