Mechel Câmpia Turzii este de vânzare. Interesaţi: investitori necunoscuţi din India

Data publicării:
20121128 20mechel-35800

Cu un anunţ „Mechel, Câmpia Turzii”, obişnuit pentru delegaţii care aterizează în zone necunoscute, indienii au fost aşteptaţi pe aeroportul din Cluj, apoi duşi direct la combinat. Oaspeţii le-au spus jurnaliştilor că nu au venit aici ca să analizeze situaţia companiei, „ci doar pentru o vizită, doar atât”.

De cealaltă parte, liderul de sindicat Ioan Pascu nu are mai multe informaţii: „Din surse am auzit că vin zece persoane să vadă locaţia de la Câmpia Turzii. Atât”, spune Pascu.

Nu se ştie nici ce companie reprezintă indienii sau ce intenţii au, totul este păstrat secret. În India, cel mai cunoscut grup siderurgic este cel deţinut de miliardarul Lashmi Mittal, ArcelorMittal. Grupul are mai multe unităţi în românia, însă acestea trec, ca şi Mechel, printr-o perioadă grea cu pierderi. Compania mamă este în centrul unui scandal în Franţa, unde decizia de a închide două furnale este contestată de autorităţi, iar guvernul a ameninţat că va naţionaliza active ale Arcelormittal, dacă vor merge înainte cu planul de oprire a producţiei.

India, al patrulea producător de oţel din lume, în ascensiune

Însă în spatele campionului există o întreagă listă de companii indiene în plină ascensiune pe piaţa metalurgică. India este al patrulea producător mondial de oţel, în creştere chiar şi când alte ţări sunt în regres, iar planul este ca în câţiva ani să ajungă pe locul doi, după China.

Grupul rus Mechel a suspendat activitatea în toate cele patru uzine din România şi a scos la vânzare toate companiile deţinute în Europa de Est. Pentru cele din România cere, în total, 150 de milioane de dolari. Combinatul Câmpia Turzii a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 33 de milioane de dolari.

Anul trecut, combinatele Mechel din România au avut afaceri totale de peste 1,2 miliarde de dolari, însă în prima jumătate a acestui an s-au prăbuşit aproape la jumătate. Pierderile au ajuns la aproape 50 de milioane de euro, iar companiile stau pe stocuri uriaşe de oţel şi produse prelucrate. Grupul mamă a intrat într-un proces de restructurare pentru a reduce datoriile, care au ajuns la 9 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri