Medic rezident român în Spania: În România nevoia te împinge să iei șpagă. Aici nu există așa ceva

Data publicării:
rezident

Corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălţoiu, a discutat cu un medic rezident român care a ales să-şi facă meseria în Spania. Alina Dumbrăveanu este medic rezident în ultimul an în Spania, de patru ani practică medicina generală în această țară.

„Nu e aceeași ierarhie ca în România, unde medicul este Dumnezeu, aici e o relație de comunicare, eu nu trebuie să oblig pacientul să facă ceva, totul se bazează pe recomandare, se începe o relație cât de cât de amiciție. Nu există barieră în Spania, cel puțin eu nu am simțit-o”, a povestit ea.

„Salariul de bază este de 1.200 de euro, la care se adaugă numărul de gărzi, se poate ajunge cam la 2.500 de euro în ultimul an de rezidențiat. Salariul crește cu fiecare an, pentru că responsabilitatea este mai mare”, a explicat Alina Dumbrăveanu.

„Sper că se vor rezolva lucrurile în România. Eu sunt mulțumită în Spania de cunoștințele acumulate, de salariu - îmi permit să duc o viață decentă. Cu salariul din România un medic rezident nu se poate descurca”, a subliniat ea.

Corespondentul Digi24 a discutat cu medicul și despre problema șpăgii. „În România am văzut în facultate care e realitatea, dar în Spania nu există șpagă. Dacă pacientul vrea să îți aducă flori, e binevenit, dar nu există șpagă. Nevoia te împinge în România, ținând cont de salariu și văzând că ceilalți au același salariu, dar un stil de viață mai ridicat. Ajungi să spui că și tu vrei același stil de viață, e ca un cerc vicios”, a explicat medicul Alina Dumbrăveanu.

Carmen Răsanu, medic român, a ales acum doi ani să plece din ţară ca să practice medicina în Marea Britanie. 

Ea a explicat la Digi24 că în Marea Britanie resursele puse la dispoziție sunt mari, dar și munca este intensivă. „Ești plătit altfel, dar și muncești altfel. Acolo aveam două joburi full time, nu mă descurcam cu salariul, nu puteam face prea multe lucruri”, a spus ea.

Citiți și V. Ponta: Cererile medicilor sunt legitime, dar trebuie găsite soluţii care pot fi şi aplicate

Românii dau șpagă medicilor, fie din proprie iniţiativă, fie pentru că li se cere

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri