Mesaj important al lui Klaus Iohannis pentru Guvernul Tudose, transmis la recepția de la Ambasada SUA

Data actualizării: Data publicării:
iohannis ambasada SUA.jpg 4

Pentru ca România să atragă companii americane este foarte importantă „asigurarea unui climat general atractiv și stabil, cu un cadru legislativ predictibil și transparent, cu o birocrație redusă și respect față de statul de drept”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la recepția oferită de Ambasada SUA cu ocazia celei de-a 241-a aniversări a Zilei Independenței.

„Trebuie să aducem la nivelul de excelență al cooperării politico-militare și de securitate și cooperarea economică, respectiv cea culturală, inclusiv pe palierul cercetării și inovării. Pentru că am amintit cooperarea economică, este important să intensificăm schimburile comerciale și investițiile capitalului american în România, dar și susținerea interesului oamenilor de afaceri români pentru piața americană, recent dovedit de participarea – tot mai numeroasă de la an la an – a companiilor românești la evenimentul «Select USA»”, a spus președintele.

iohannis 3
iohannis 3

„În același timp, folosesc acest prilej pentru a reitera faptul că pentru investitorii străini – pentru ca România să atragă companii americane, de exemplu – este foarte importantă asigurarea unui climat general atractiv și stabil, cu un cadru legislativ predictibil și transparent, cu o birocrație redusă și respect față de statul de drept. Sper ca noul Guvern instalat să ia aminte la aceste principii fundamentale”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.

Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, mai ales cele aflate la început de drum, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Măsurile sunt justificate de PSD prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană, însă au fost criticate dur de patronate şi de oamenii de afaceri.

Schimbările de politică fiscală anunţate în noul Program de Guvernare produc turbulenţe şi afectează grav stabilitatea şi încrederea în economia românescă, care plăteşte deja preţul instabilităţii în plan politic, spun reprezentanţii Camerei Americane de Comerț din România AMCHAM.

AMCHAM consideră inoportună înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, România fiind singura ţară membră a Uniunii Europeane care ar aplica acest tip de impozitare pentru toate categoriile de contribuabili, spun oficialii AMCHAM într-o comunicare publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri