Mesajele SUA pentru România

Data publicării:
drapelul american

FOTO: MediafaxFoto

Rose Gottemoeller, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională: „Am fost, într-adevăr, foarte impresionaţi de calitatea procesului democratic de aici din România. S-a luptat mult la aceste alegeri. Cred că democraţia este vie şi sănătoasă în România, e destul de evident. În al doilea rând, aşteptăm să lucrăm cu preşedintele ales Iohannis şi cu adminsitraţia sa, suntem foarte interesaţi să continuăm să întărim relaţia bilaterală în toate domeniile şi deci aşteptăm să ne conectăm cu el cât mai repede posibil şi să continuăm să muncim serios pentru întărirea parteneriatului nostru bilateral în multe domenii, inclusiv în unele domenii noi pe care preşedintele poate le are printre priorităţile sale. Va fi, cred, în continuare o relaţie sănătoasă şi aşteptăm să ajungem să îl cunoaştem şi să lucrăm cu el.

Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA: „Eu aş adăuga că SUA continuă să vadă România ca pe un partener strategic cheie, în primul rând, iar în al doilea rând, nu anticipăm nicio schimbare în relaţia dintre SUA şi România. Vedem sprijin pentru această relaţie strategică în toate partidele şi ştiu că a existat sprijin aproape unanim pentru acordul privind sistemul de apărare antirachetă, în 2011. Aşteptăm să lucrăm cu preşedintele ales şi noua conducere a României”.

Graba politică subminează reformele

Pe de altă parte, România este încurajată din nou să se îndrepte spre respectarea constantă a statului de drept şi combaterea corupţiei. Mesajul a venit de la Însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite în ţara noastră, care spune că graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung.

„A face lucrul potrivit la momentul potrivit este cea mai mare provocare pentru orice națiune. Graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung. Un proces decizional economic și fiscal limitat are efect negativ asupra dezvoltării economice pe termen lung și trimite semnale greșite actualilor și potențialilor investitori și parteneri. Statul de drept, stabilitatea mediului de afaceri și consultările cu parțile interesate sunt fundamentul pentru construirea unei economii românești dinamice și solide. România are tăria necesară pentru a răspunde acestor provocări”, a spus Dean Thompson.

Diplomatul a avertizat că un proces decizional economic și fiscal limitat are efect negativ asupra dezvoltării economice pe termen lung și trimite semnale greșite investitorilor. Diplomatul american a mai spus că o economie solidă poate fi construită numai prin respectarea statului de drept şi prin stabilitatea mediului de afaceri.

Dean Thompson le-a atras atenţia politicienilor români că tinerii au nevoie de locuri de muncă bine plătite care să-i determine să rămână în ţară. Însărcinatul cu afaceri al SUA a mai spus că tinerii au nevoie să ştie că banii din taxele pe care le plătesc se cheltuiesc înţelept: „Tinerii acestei ţări au nevoie de perspectiva unor locuri de muncă bine plătite care să-i stimuleze să rămână pe loc aici, în loc să-şi ducă abilităţile peste hotare. Au nevoie de încredere că taxele şi impozitele pe care le plătesc se cheltuiesc înţelept şi că ei şi urmaşii lor pot trăi într-o ţară lipsită de corupţie, în care deciziile se iau în mod transparent, previzibil şi pe baza unui raţionament economic”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri