Mesajul SUA pentru Guvernul României: Statul de drept să fie consolidat, nu slăbit

Data actualizării: Data publicării:
hoyt

Mesaj de încurajare a luptei anticorupţie de la Washington. „Sperăm că guvernul României va lua măsuri care să consolideze statul de drept, nu pentru a-l slăbi”, a declarat, la Bucureşti, asistentul adjunct al secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Brian Yee.

Hoyt Brian Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia: „Acest nou Guvern de la Washington, Guvernul preşedintelui Trump, prin intermediul Secretarului de Stat, prin vicepreşedinte, a spus foarte clar că o valoare importantă pentru noi este statul de drept. Ne aşteptăm ca ei (n.r. - guvernul României) să respecte statul de drept, democraţia şi libertatea. Vom fi vigilenţi, ne vom exprima îngrijorările, dacă vor exista, ne aşteptăm, sperăm, suntem încrezători că guvernul va lua măsuri care să-i liniştească pe cetăţenii şi pe aliaţii săi. Sperăm că guvernul va lua măsuri pentru consolidarea statului de drept, nu pentru slăbirea lui”.

Hoyt Brian Yee spune că nu a fost surprins că oamenii au ieşit în stradă pentru a cere respectarea democraţiei şi a statului de drept, două dintre valorile fundamentale pe care SUA îşi bazează relaţiile cu orice stat din lume.

Hoyt Brian Yee: „A fost încurajator, ceva ce cred că în Washington şi în alte capitale a fost admirat de oameni care au văzut democraţia în acţiune, oameni care îşi apără principiile, care trimit mesaje clare aleşilor. Cred că a fost remarcabil şi apreciem că premierul a retras iniţiativa la scurt timp de la declanşarea protestelor”.

Oficialul american califică drept false și nefondate speculaţiile privind presupusa finanţare a protestelor de unele corporaţii şi ONG-uri, precum cele ale miliardarului George Soros.

Hoyt Brian Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia: „A existat o dorinţă naturală de a trimite un mesaj Guvernului, nu cred că a fost ceva fabricat sau susţinut de corporaţii. Nu văd nicio dovadă, nicio bază pentru afirmaţiile potrivit cărora vreun ONG, inclusiv Fundația pentru o Societate Deschisă a lui Soros, s-ar afla în spatele protestelor sau a oricăror demonstraţii din România sau din Europa”.

Oficialul american a subliniat că Washingtonul şi Bucureştiul au o alianţă şi un parteneriat strategic foarte puternice, pe care ţara sa doreşte să le vadă şi mai solide.

Hoyt Brian Yee: „Principala noastră dorinţă pentru relaţiile dintre România şi Statele Unite este să devină şi mai puternice, parteneriatul şi cooperarea să fie extinse şi consolidate. Nu vrem să le vedem slăbite, există potenţial de creştere a relaţiilor în comerţ, investiţii”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri