METEO Codul roşu a fost ridicat. Aproape jumătate de ţară intră sub cod portocaliu şi galben

Data publicării:
bucovina iarna

Potrivit ANM, codul portocaliu vizează toată Muntenia, Dobrogea şi judeţele din sudul Moldovei, până la ora 23, iar de la ora 23 codul portocaliu se va restrânge şi vor fi afectate cele şase judeţe care au fost sub cod roşu şi judeţele Vrancea şi Galaţi.

În judeţele aflate sub cod portocaliu, viteza vântului la rafală va depăşi temporar 70, 80 km/h. Prin urmare, zăpadă va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi şi lapoviţe şi se va depune polei.

Pentru judeţele limitrofe din Muntenia şi Moldova, plus Iaşi şi Covasna, meteorologii au anunţat cod galben. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50, 55 km/h, temporar viscolind şi troienind zăpada.

Ninsorile vor fi slabe, iar cele abundente se mută în estul ţării, a afirmat Maria Tomescu, meteorolog ANM.

În zilele următoare, vântul va avea intensificări de 45 km/h, iar temperaturile vor scădea foarte mult, ajungând noaptea, în depresiunile din estul Transilvaniei şi Moldovei până la -20 de grade.

Bilanț după cod roșu

Miercuri, la ora 23.00, după expirarea codului roșu, erau închise autostrăzile Bucureşti - Constanţa, Bucureşti - Ploieşti şi tronsonul Ovidiu - Agigea. Şoferii nu puteau circula nici pe alte 32 de drumuri naţionale, din cauza ninsorii viscolite şi a vizibilităţii reduse. Cele mai multe drumuri sunt din judeţele Ialomiţa, Buzău, Vrancea, Călăraşi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, acolo unde a fost miercuri cod roşu de viscol, pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână. Opt persoane au murit de frig în aceste zile, iar peste 100.000 de oameni sunt încă izolaţi de nămeţi. Ninsoarea şi viscolul au dat peste cap şi mersul trenurilor. Între timp, autorităţile încearcă să ajungă la cei peste 100.000 de oameni izolaţi de nămeţi.

Vicepremierul Liviu Dragnea a detaliat la Digi24 principalele probleme cu care s-a confruntat pe durata codului roșu. 

Cel mai complicat e la Constanța şi Buzău. La Brăila au fost câteva situații foarte complicate, cu mai multe autovehicule blocate în viscol pentru ca n-au respectat barajele. „Din fericire, am reușit să le scoatem. Din mașinile care n-au putut fi scoase au fost scoși oamenii”, a precizat Liviu Dragnea.

La Constanța au fost mai multe urgențe medicale. S-au folosit utilaje din mai multe instituții. Cele mai eficiente au fost de la Consiliul Județean. „Au două utilaje unice din fonduri europene”, a subliniat vicepremierul. Urgențele deosebite au fost un copil într-o situație foarte gravă și o fată de 16 ani. Acum, cea mai grava situație e la Gura Dobrogei, la granița cu Tulcea. Acolo, o ambulanţă s-a înzăpezit. Au plecat utilaje către ea. Din nefericire, 10 mașini s-au strecurat și s-au pus în spatele utilajelor în mod iresponsabil, a detaliat vicepremierul.

S-a ajuns în situația în care ploaia s-a transformat in gheață, după care a venit ninsoarea și un vânt de 90 km și practic i-au blocat. Încercăm să ajungem cu tot felul de utilaje, a plecat și un tanc. Unul din cele două utilaje de la Consiliul Județean a plecat spre ei. „Le-am pregătit la câțiva kilometri un han încălzit”, a spus premierul, precizând că e vorba de circa 30 de persoane, cu care se comunică foarte greu.

La Dragoş Vodă am avut o situație la fel de gravă cu aproape 50 de mașini blocate în viscol, a detalia ministrul. S-am reușit scoaterea lor, iar în prezent șoferii sunt cazați la Primăria și școala din Dragoș Vodă.

 „Avem un microbuz izolat în sudul judeșului Tulcea. Doi tineri care lucrau la o eoliană au fost prinși de viscol. Am vprbit cu ei la telefon. Au motorină. Am plecat cu utilaje către ei. Sper să ajungem in timp util. E o noapte foarte grea”, a subliniat vicepremierul.

 Liviu Dragnea a declarat că nu a simțit greșeli majore din partea companiilor de drumuri și în general este mulțumit, iar deszăpezirea autostrăzilor va fi o prioritate după ce trece viscolul.

Prefectul de Călărași, George Iacob, a declarat la Digi24 că toate drumurile județene și naționale din județ sunt închise, după expirarea codului roșu. Vântul a creat cele mai mari probleme, iar singurele persoane izolate sunt șoferii de tir care refuză să-și părăasescă mașinile motivând că se tem pentru marfa pe care o transportă și că au tot ce le trebuie pentru a rezista trei zile. Astfel de tiruri se află la Drajna-Dragoș Vodă, Fundulea și Drajna-Perișoru.

Prefectul a spus că după ce se oprește vântul, vor intra, joi, utilajele de deszăpezire, după ce va fi inventariat și ce se depune în această noapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri