METEO. Se strică vremea în următoarele zile. Cum va fi ultima lună de iarnă? Urmează o primăvară ploioasă

Data publicării:
02022013 20meteo-47277

Meteorologii au emis sâmbătă o informare de precipitații pentru vestul, centrul, nordul țării și zona de munte. De mâine de la prânz până luni dimineața, la ora 2.00, cantitățile de precipitații vor depăși, în aceste zone, 20 de litri pe metru pătrat. În acelasi timp, vântul se va intensifica în vest, sud și centru, iar la munte va depăși chiar 80 km/h.

Ultima lună de iarnă, deși a debutat cu temperaturi peste mediile climatologice - cu chiar până la 10 grade peste acestea -, o să mai aibă perioade de ger. Această lună va mai păstra din caracteristicile lunii ianuarie. Ne putem aștepta la perioade de ger, dar și de viscole, unul, maxim două, climatologic vorbind, spune Mihai Timu, meteorolog ANM.

Temperaturile vor fi apropiate de normal, adică valori de la minus 5 grade în estul Transilvaniei până la plus 2 grade în sud, dar în partea de sud și sud-est a teritoriului acestea pot depăși normele. Astfel, meteorologii se așteaptă și la zile mai calde, cu valori de peste 10 grade.

În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi normale în sud și sud-est și ușor excedentare în restul teritoriului – de la 20 de litri în Bărăgan sau Dobrogea până la maxim 70 de litri în nordul Olteniei, acestea fiind valorile medii pentru țara noastră.

Potrivit estimărilor de la Centrul European, n-ar trebui să mai apară episoade severe de vreme rea, dar aceste estimări au o probabilitate de realizare de până la 60%, ele nefiind în măsură să surprindă fenomenele severe care se întind pe doar una până la trei zile, a explicat Mihai Timu.

Când vine primăvara?

Primăvara calendaristică vine la 1 martie, dar să nu uităm că în primele zile avem Moșii, avem Babele, adică vreme capricioasă. Vom avea alternanțe de zile reci și umede cu zile mai calde și însorite, spune Mihai Timu. E mai corect să așteptăm primăvara după 20 martie.

Conform estimărilor, temperaturile se vor menține apropiate de valorile normale, cu mențiunea că din nou în sud și vest vor depăși din nou valorile climatologice, care înseamnă de la minus 1 grad în estul Transilvaniei până la 7 grade în sud. În aceste zone, vor fi și zile în care la prânz temperaturile vor depăși 15 grade.

Aprilie se anunță a fi o lună ceva mai ploioasă cu valori excedentare a cantităților de precipitații în partea de vest, centru și de nord și apropiate de normal în rest, ceea ce înseamnă de la 30 până la 80 de litri pe metrul pătrat la nivelul întregii țări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri