Sari la conținut

Dosar penal în cazul dubei căzute în râul Bistrița. Nouă muncitori care se întorceau acasă de Paște au murit

Nouă persoane au murit după ce un microbuz a căzut în canalul de aducţiune al râului Bistriţa, în zona localităţii Viişoara din judeţul Neamţ. În urma accidentului, o singură persoană - un tânăr de 22 de ani - a reuşit să se salveze. În maşină - o autoutilitară de marfă în care fuseseră montate banchete din lemn - se aflau muncitori care lucrau în zona Aradului şi care se întorceau acasă, la Piatra Neamţ, de sărbători.

VIDEO. Primele imagini ale accidentului din Neamț, în care au murit nouă oameni

Mărturia singurului supraviețuitor al accidentului din Neamț. 9 colegi de-ai lui au murit

Actualizare 13:50. Niciuna dintre cele zece persoane implicate în accidentul produs în noaptea de miercuri spre joi în localitatea Viişoara, dintre care nouă au murit, nu avea forme legale de angajare, a anunțat Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ.

Actualizare 12:15. Poliţiştii din Neamţ au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în cazul acestui accident.

Actualizare 9:35. A fost găsită și ultima persoană dată dispărută. Trupul neînsuflețit a fost reperat în apropiere de microbuz. „În acest moment operațiunile au fost încheiate. Din cele zece persoane, doar una a reușit să supraviețuiască și se află la spital. (...) Transmitem condoleanțe familiilor și prietenilor”, a declarat Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt ISU Neamţ. Bilanțul oficial este așadar de nouă morți și un rănit.


Actualizare 8:45. Un nou bilanț al accidentului: încă o persoană a fost găsită decedată în apă. Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt ISU Neamţ, a declarat la Digi24 că este vorba despre o persoană până în 30 de ani, dar nu a putut să confirme dacă este vorba despre tânărul de 17 ani care era dat dispărut, asta deoarece victima nu a fost încă identificată din cauza rănilor.


Raed Arafat, şeful DSU: Probabil că a fost o explozie de roată şi a căzut de pe un pod în canalul de fugă al râului Bistriţa. Aici avem o situaţie într-adevăr tragică, pentru că o singură persoană s-a autosalvat. O să se continue căutarea celor două persoane, care sunt pierdute. Există acolo o echipă de scafandri. Din păcate, acuma, mai greu să vorbim despre o operaţiune de salvare. Acum este mai degrabă de recuperare a celor doi.

Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt ISU Neamţ: Comandantul intervenţiei a luat decizia pentru extragerea acestei autoutilitare, pentru că victimele erau prinse între lemnele pe care le aveau în autoutilitara asta. După extragerea autoutilitarei, s-au evacuat pe rând toate victimele din autoutilitară, fiind efectuate manevrele de resuscitare la toate cele 7 victime. Una a fost transportată la spital, ceea care s-a autoevacuat. 7 au fost declarate decedate, iar două sunt în continuare căutate, fiind date dispărute. Sunt căutate cu bărci de salvare şi cu scafandri, inclusiv scafandri de la ISU Bacău.

Daniela Soroceanu, prefect al judeţului Neamţ: Este un canal al Bistriţei, un pod peste care în mod normal nu ar trebui să se întâmple o astfel de situaţie. A fost o problemă la cauciucul din spate stânga, aşa după cum arăta autoutilitara când a fost scoasă. Era o autoutilitară privată, venea dinspre Arad către zona noastră cu persoane care lucrau în zona Aradului, Alba Iulia. Veneau spre casă probabil pentru sărbătorile pascale.

Elena Bulgărea, purtător de cuvânt IPJ Neamț: Din primele cercetări, colegii au stabilit că autoutilitara condusă de un tânăr de 25 de ani, din Săvineşti, avea direcţia de deplasare dinspre Bicaz spre Piatra Neamţ şi, posibil, pe fondul unei explozii de cauciuc sau unei defecţiuni tehnice la o roată, conducătorul auto a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi a ieşit în afara părţii carosabile căzând în canalul de aducţiune al râului Bistriţa. Deocamdată cercetările sunt încă în derulare la faţa locului.

Pompierii au fost solicitaţi să intervină în noaptea de miercuri spre joi, după ce un microbuz în care se aflau zece persoane a căzut în canalul de aducţiune al râului Bistriţa, la podul de peste canalul acestui râu din satul Viişoara.

O singură persoană aflată în microbuz a fost salvată, şapte dintre călători şi-au pierdut viaţa, acestora fiindu-le efectuate manevre de resuscitare în momentul în care au fost scoşi din apă, fără succes însă, în timp ce doi oameni sunt daţi dispăruţi. 

Potrivit prefectului judeţului Neamţ, Daniela Soroceanu, şoferul - un tânăr de 25 de ani, din localitatea Săvineşti - ar fi pierdut controlul volanului în urma exploziei unui pneu al maşinii, în care se aflau muncitori care veneau din Arad. 

„Anvelopa din spate-stânga a explodat. Autoutilitara era una privată, în care se aflau muncitori care lucrau în zona Aradului şi care se întorceau acasă de sărbători”, a declarat prefectul de Neamţ.

Autoutilitara nu era destinată transportului de persoane, fiind improvizate banchete. Singurul supravieţuitor al accidentului este un tânăr de 22 de ani, din localitatea Podoleni, care se afla pe locul din dreapta-faţă şi care a reuşit să iasă singur din autoutilitara căzută în apă.

În zonă, adâncimea apei este de aproximativ şapte metri, iar cele două persoane date dispărute sunt căutate de pompieri cu bărci pneumatice, la operaţiuni participând şi scafandri de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Neamţ şi Bacău.

În spatele autoutilitarei circula o altă maşină în care se aflau colegi şi rude ale victimelor, aceştia fiind cei care au sunat la 112 pentru a anunţa accidentul.

În acest caz a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, iar la locul accidentului au intervenit peste 35 de pompieri, trei ambulanţe SMURD şi trei maşini ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă. 

Sursa: Digi24, News.ro.