Micuţa pianistă care a învins autismul

Data publicării:
pianista

Compoziţie, teorie muzicală, interpretare, dar şi teste de inteligenţă. Sunt doar câteva dintre probele prin care a trecut, timp de şapte ore, tânăra Mara Prună.

Muzica s-a dovedit cea mai bună terapie pentru adolescenta care suferă de aproape 11 ani de autism. Fata a urmat cursurile gimnaziale la liceul de muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.

Deși visul meu de a studia în Anglia este numai de trei ani, m-am pregătit cam toată viața pentru asta. Pot să spun că a fost foarte grea, cea mai dificilă și mai importantă și pentru care m-am pregătit cel mai mult a fost proba de compoziție”, spune Mara.

Probă cu care i-a şi cucerit pe examinatori care i-au oferit o bursă de 32.000 de lire pe an. Suficientă cât să-și poată urma studiile la şcoala administrată de Prințul Charles. Rezultatul fetei nu i-a surprins pe profesorii ei din Cluj-Napoca.

„Mara e un copil minunat, un copil care dăruiește foarte mult, care primește foarte mult, care învață foarte eficient și de la care ai, la rândul tău, ca profesor, ce să înveți”, spune Eva Butean, profesoară de pian.

În spatele succesului fetei se află munca de ani de zile a mamei sale. Femeia a renunțat la întreaga carieră și şi-a dedicat viaţa recuperării fiicei sale.

„Am fost suficient de responsabili să recunoaștem atunci când a avut nevoie de ajutor specializat, să-l căutăm şi, în momentul în care muzica a început să devină terapie, am găsit profesorii potriviți care să o îndrume”, spune Milena Prună, mama fetei.

Începând din toamnă, Mara va urma, timp de patru ani, cursurile alături de alţi 180 de elevi din întreaga lume.

Printre absolvenţii celebri ai acestei şcoli se numără violonistul Jack Liebeck, distins cu premiul pentru cel mai bun tânăr artist britanic în 2010, dar şi oboistul Nicholas Daniel, directorul artistic al Festivalului Internaţional de muzică de la Leicester.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri