Mihai - Răzvan Ungureanu cere convocarea CSAT pe subiectul Ucraina: România să fie pregătită pentru refugiaţi

Data publicării:
Mihai Razvan Ungureanu - mfax

"În cazul în care războiul civil se extinde, România trebuie să fie pregătită, între altele, să adăpostească în ţară cetăţenii ucraineni refugiaţi. În asemenea condiţii, preocuparea noastră faţă de românii din Ucraina, vorbitori nativi de limba română, trebuie să sporească, iar atenţia patriei mamă să fie concentrată asupra acestui aspect", se arată într-un comunicat al preşedintelui Forţei Civice.

Mihai Răzvan Ungureanu solicită factorilor responsabili să convoace de urgenţă CSAT într-o şedinţă dedicată exclusiv subiectului Ucraina.

"Guvernul României nu trebuie să uite că distanţa până la Kiev este de doar 900 km şi că de deznodământul crizei din Ucraina este legat şi parcursul european al Chişinăului, şi soarta comunităţilor de români din Bucovina şi Transcarpatia", menţionează liderul Forţei Civice.

Ungureanu îşi exprimă îngrijorarea în urma escaladării conflictelor în Ucraina.

"Urmăresc cu maximă atenţie evenimentele de la Kiev. Violenţele de noaptea trecută, de o amplitudine fără precedent, constituie o sursă de profundă îngrijorare. Escaladarea crizei din Ucraina trebuie să înceteze. Perpetuarea unei situaţii tensionate la nivel regional va fi decontată în ultimă instanţă şi de noi. Este obligatoriu, deci, ca România să îşi regăsească glasul în privinţa Ucrainei. Tăcerea înseamnă autoizolare şi irelevanţă", apreciază Ungureanu.

El susţine că "răspunderea pentru de-escaladarea crizei îi revine preşedintelui Ianukovici, care trebuie să dispună retragerea imediată a trupelor speciale Berkut, să reia dialogul cu forţele de opoziţie şi să avanseze propuneri de reformă reală şi profundă".

"Singura soluţie pentru rezolvarea crizei din Ucraina o reprezintă revenirea pe cale paşnică la o ordine democratică reprezentativă şi legitimă, în acord cu aspiraţiile poporului ucrainean. Uniunea Europeană, în strânsă coordonare cu partenerii transatlantici, poate juca un rol important în dezamorsarea situaţiei din Ucraina şi în consolidarea democraţiei în statul vecin. O poziţionare robustă, fermă şi coerentă în raport cu derapajele inacceptabile ale actualei puteri de la Kiev, ar contribui la reaşezarea Ucrainei în matca democraţiei", mai declară preşedintele FC.

Preşedintele Traian Băsescu face un apel la preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, să nu ordone reprimarea protestatarilor din Ucraina, el arătându-se "profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri