Sari la conținut

Mihai Răzvan-Ungureanu, la Digi24: Escaladarea situaţiei din Ucraina este o ameninţare indirectă la adresa României

Asistăm la o escaladare fără precedent a situaţiei din estul Ucrainei. Evenimentele sunt un pretext al extremei noastre îngrijorări, agresiunea militară rusă a atins un nivel inimaginabil. Incursiunea pe teritoriul suveran al Ucrainei este un exemplu inacceptabil de încălcare a înviolabilităţii graniţelor.

Pentru comunitatea internaţională devine aproape limpede că ajutoarele umanitare sunt un pretext pentru a camufla o intervenţie în interiorul Ucrainei. Dacă acest lucru se va întâmpla, consecinţele sunt incalculabile.

Din punctul nostru de vedere, escaladarea situaţiei în Ucrainei este o ameninţare indirectă la adresa României. Ce se întâmplă acum în Doneţk şi în estul Ucrainei arată ce se poate întâmpla oricând în Transnistria sau la vest de Nistru.

Criza ne prinde pe picior greşit, noi ne pregătim de alegeri prezidenţiale, iar Republica Moldova se pregăteşte pentru alegeri parlamentare.

În ambele cazuri, încărcătura politicî e atât de mare încât putem spune că, în funcţie de rezultatele alegerilor ne trebuie o mână fermă la conducerea statului, un om care să ofere garanţia că românii, de oriunde ar fi ei, pot fi protejaţi în faţa pericolului care vine dinspre est.

Conaţionalii de peste Prut au acum nevoie reală de gesturi de susţinere din partea noastră. Nu putem să ne prefacem că nu vedem pericolul în care se află acum Republica Moldova”, a declarat la Digi24 Mihai Răzvan-Ungureanu, fost ministru de Externe.