Sari la conținut

Mikola Bela, lider al Gărzii Maghiare din Ardeal, propus pentru expulzare

Autoritățile române au suspiciuni că Mikola Bela ar putea pune în pericol ordinea constituțională. El face parte dintr-un lot mai mare de cetățeni maghiari, lideri de partide extremiste maghiare pentru care Ministerul de Interne a anunțat încă de vineri că că a decis să solicite autorităților judiciare ca indezirabili pe teritoriul României.


Membri a patru mişcări extremiste maghiare au primit interdicţie de a intra în România. Pe lista Ministerului de Interne sunt - Partidul Jobbik, Noua Gardă, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate şi Oastea Haiducilor.

DIICOT a confirmat că anchetatorii au deschis un dosar penal pe numele mai multor cetăţeni maghiari, care ar fi făcut „declaraţii cu caracter revizionist şi separatist” pe teritoriul ţării noastre.

Cel care a cerut interzicerea intrării în ţară a membrilor partidelor maghiare extremiste a fost preşedintele Traian Băsescu. El i-a convovat joi la o şedinţă pe premierul Victor Ponta, miniştrii Internelor şi Afacerilor Externe şi reprezentanţii Serviciilor de Informaţii.

Liderul formaţiunii, Vona Gabor, nu consideră că există dovezi pentru a fi declarat persoană indezirabilă.

Scandalul s-a declanşat după mitingul de lunea trecută, de la Târgu Mureş, când membrii partidului Jobbik s-au îmbrâncit cu forţele de ordine şi au aruncat cu petarde.