Milioane de euro pe apa Sâmbetei. România are hărți de risc, dar nu și diguri împotriva inundațiilor

Data publicării:
dig

Comuna Ştorobăneasa, judeţul Teleorman. Localitatea a fost declarată zonă calamitată după inundaţiile din 2005, iar localnicii suferit aproape în fiecare an din cauza inundaţiilor.

La fel se întâmplă și în această primăvară. Apele au ajuns în casele oamenilor.

Autorităţile ştiu că zona este expusă inundaţiilor atunci când râurile Vedea şi Teleorman ies din albie, dar nu se grăbesc să facă ceva.

Este adevărat că acolo trebuie neapărat făcută o lucrare. Eu nu le-am facut oamenilor nicio promisiune”, spune prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan.

„Am încercat să punem dig, însă debitul de apă a fost foarte mare și nu s-a mai putut face nimic. A rupt, practic. A fost un dig mai vechi care este de o dimensiune mai mică”, spune primarul din Ştorobăneasa, Ioana Mageran.

Aşa-zisul dig despre care vorbeşte primarul este de fapt o bucată de pâmânt supraînălţată în urmă cu 70 de ani.

„Se va face un dig. N-ai altă soluţie. Aici unde suntem nu s-a făcut dig. E o supraînălţare din anii 40-70. Nu a fost un dig care să se rupă. Sunt 70 de ani, nu avea cum să reziste”, spune vicepremierul Liviu Dragnea.

Toate digurile din România trebuie refăcute din temelii, astfel încât să preia debite care până acum se produceau o dată la o sută de ani.

Hidrologii spun că un milion de români locuiesc în zone care pot fi afectate de inundaţii. Râurile din bazinele hidrografice Siret provoacă cele mai mari probleme în cazul precipitaţiilor puternice. La fel de expuşi sunt şi locuitorii care stau în apropierea râurilor din bazinul hidrografic Banat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri