Sari la conținut

Militari NATO în Oltenia. Au ieşit cu tancurile şi taburile pe uliţă

A fost sărbătoare în comuna din Oltenia, unde sunt campaţi militarii NATO. Americanii şi-au invitat vecinii în vizită, însă evenimentul a fost dat peste cap de o blindată care a ratat intrarea în bază şi a blocat calea de acces. Pentru a nu-i dezamăgi pe localnici care se pregătiseră special pentru această ocazie, militarii au găsit o soluţie de compromis. Au ieşit cu tancurile şi taburile pe uliţă.

Cu mic cu mare, oamenii din Mihăeşti s-au gătit încă de dimineaţă de sărbătoare. Merg în vizită la soldaţii NATO. Niculaie Manciu are 73 de ani şi locuieşte chiar peste drum de tabăra militară. A fost atât de nerăbdător să intre în fortăreaţa pe care a văzut-o doar în filme, încât spune el, nici nu şi-a mai dus vaca la păscut. Şi-a luat hainele bune şi a plecat să-şi salute vecinii.

Niculaie Manciu: „Păi să vedem şi noi că una e să vezi la televizor şi una e să vezi chiar cu ochii tăi. (Rep.: V-aţi cam grăbit, aţi dus şi vaca repede la muls... )Mă rugai eu de viceprimar: hai, mă Costică, să le luăm iute (n.r. - la muls).”

După atâtea pregătiri, însă, era să rateze marea întâlnire cu americanii. Un incident petrecut în interiorul bazei nu a mai permis accesul vizitatorilor.

Sabin Popa, secretarul Primăriei Mihăeşti: „Au fost câteva întârzieri, un mic incident, un vehicul nu s-a încadrat aşa cum trebuie şi a ieşit un pic de pe stradă, de asta s-a şi întârziat”.

Pentru a nu-şi dezamăgi gazdele, soldaţii americani au găsit o soluţie de compromis. Au scos tancurile şi camioanele pe islaz.

Ospitalieri, oltenii le-au pregătit musafirilor o surpriză. O gheretă cu gogoşi americane.

Militarii NATO sunt la Mihăeşti pentru un exerciţiu multinaţional ce începe pe 16 iulie. Pe 20 iulie americanii îşi vor lua la revedere de la localnici.