Sari la conținut

Militari români uciși în Afganistan 

 

Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, ora 10:45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani, informează Ministerul Apărării Naționale.

În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit.

Starea militarului rănit este stabilă și urmează să fie transferat la un spital din Germania.

Familiile victimelor au fost anunțate, iar incidentul este anchetat de o comisie militară.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe familiilor militarilor decedaţi şi urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei medicale a celui rănit.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre moartea militarilor care au căzut la datorie astăzi, în timpul executării unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât şi în numele tuturor militarilor români, transmit condoleanţe familiilor, prietenilor şi camarazilor lor de arme. Dumnezeu să-i odihnească pe acești bravi ostași și buni români!”, a transmis ministrul Mihnea Motoc. 

În cei 13 ani de război în Afganistan, România a pierdut 25 de militari. Celor 25 de militari li se adaugă azi cei doi soldați din trupele speciale. 

În septembrie 2013, alți doi militari români din trupele speciale și-au pierdut viața în Afganistan. Erau membri în Grupul pentru Operațiuni Speciale. Vasile Popa şi Adrian Postelnicu făceau parte din Grupul pentru Operaţiuni Speciale, echivalentul puşcaşilor marini din armata americană. Urma ca ei să aibă o misiune comună cu forţele americane în momentul în care au fost atacaţi de insurgenţi.

România mai are în Afganistan circa 600 de militari, care au misiuni de instrucție și antrenament. Războiul din Afganistan s-a încheiat oficial în decembrie 2014, odată cu retragerea trupelor din coalția internațională condusă de SUA, dar în țara măcinată de 13 ani de război au mai rămas militari care participă la misiuni de pregătire a forțelor armate afgane.