Militari români, uciși în Afganistan. Condoleanțe din partea președintelui și a ambasadei SUA

Data publicării:
soldat roman pleaca in afganistan mfax

Actualizare 13.10. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a transmis azi un mesaj de condoleanțe în urma decesului celor doi militari români.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre moartea maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa și a plutonierului Adrian Postelnicu care au căzut la datorie azi-noapte, în timpul unei misiuni în Afganistan, ca urmare a deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. Atât personal, cât şi în numele Statelor Unite ale Americii, vreau să transmit condoleanţe familiilor și prietenilor, precum şi camarazilor lor de arme”, se arată în mesajul diplomatului american.

„Sacrificiul lor a fost făcut pentru o cauză nobilă, lupta împotriva extremismului din Afganistan şi asigurarea unui viitor mai bun pentru toţi cetăţenii acelui stat. Curajul dovedit de soldaţii români care participă la misiunile desfăşurate de NATO în Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mândre că România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi”, subliniază însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA.

Actualizare 12.40. Ministrul Apărării a precizat că cei doi militari erau de la Forțele Navale, Brigada de Operațiuni speciale Constanța.

Mircea Dușa a mai spus că, dacă nu există un zbor dinspre Afganistan către Europa, va fi trimis un avion Spartan pentru a aduce în țară trupurile celor doi militari. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil mâine, deoarece mai întâi trebuie întocmite documente și obținute aprobările de survol și aterizare.

_____________________

Actualizare 12.00. Ministerul Apărării a anunțat identitatea celor doi militari români uciși în explozia din Afganistan. Este vorba despre plutonierul Adrian Postelnicu şi maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa.

Ministrul Mircea Dușa a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari.

Pe de altă parte, ministrul înaintat preşedintelui propunerea de decorare a celor doi ofiţeri post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

La ora 14.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari, anunță un comunicat al Ministerului Apărării.

Foto: MApN

Mesaj de condoleanţe din partea președintelui

Pe de altă parte, președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor celor doi militari.

Am primit, cu profundă tristeţe, vestea încetării din viaţă a maistrului militar clasa a III-a Vasile-Claudiu Popa şi a plutonierului Adrian Postelnicu, care şi-au servit ţara cu abnegaţie şi curaj în misiunea care le-a fost încredinţată în Afganistan. Militarii Vasile-Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu vor rămâne veşnic în amintirea camarazilor, dar şi a poporului român ca doi eroi care s-au jertfit în numele ţării lor. În aceste momente de durere, îmi exprim solidaritatea cu familiile eroilor şi le transmit sincerele mele condoleanţe”, se arată în mesajul postat pe site-ul președinției. 

_________________

Militarii români au fost răniţi în Afganistan duminică seara, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de patrulare.

Cei doi au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală, dar, ca urmare a rănilor deosebit de grave, militarii au decedat.

Identitatea celor doi militari va fi anunţată după informarea familiilor, se precizează în comunicat.

24 de militari români și-au pierdut viața în Afganistan în ultimii 10 ani.

Dispozitivele improvizate sunt greu de detectat de către o patrulă terestră aflată în mișcare, a explicat, la Digi24, fostul ministrul al Apărării, Corneliu Dobrițoiu.

„Acestea pot fi acționate de distanță, fie folosind sisteme radio, cât și prin fir, prin circuit electric. Singurul mijloc de protecție pe care îl au militarii români este echipamentul asigurat de americani. Mă refer la mijloacele acelea de transport blindate”, a mai spus Corneliu Dobrițoiu.

Mircea Dușa: Militarii se aflau într-o misiune de patrulare pe jos. Cinci victime în urma exploziei

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a precizat că cei doi militari se aflau, alături de militari ISAF și militari afgani, într-o misiune de patrulare.

Alți militari au fost uciși în urma exploziei, în afară de cei doi români.

Ministrul a precizat că militari români au dotări asigurate de partea americană, inclusiv transportoare blindate, dar misiunea la care au participat cei doi militari uciși era una de patrulare pe jos.

Ministrul a precizat că va trimite un avion pentru a-i aduce în țară pe cei doi români.

Fostul șef al SRI, Costin Georgescu, a declarat la Digi24 că astfel de evenimente reprezintă „partea dureroasă a faptului că facem parte din NATO”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri