Militarii români apără Baza Aeriană Kandahar

Data publicării:
militari romani

România a aprobat deja şi continuarea misiunilor militarilor noştri în teatrul de război din Afganistan, după ce Statele Unite au decis să amâne retragerea totală din provinciile atacate din ce în ce mai virulent de insurgenţi.

Forţele aliate sunt acum în plină contraofensivă împotriva insurgenţilor şi a adepţilor ISIS. Misiunea soldaţilor români este să asigure securitatea aeroportului militar din Kandahar. Un loc în care aparatele de luptă aterizează şi decolează la doar câteva minute distanţă pentru a veni în sprijinul trupelor aflate la sol în sudul Afganistanului.

„Principala misiune pe care batalionul o are este cea de securizare a bazei aeriene Kandahar, instruirea și sprijinirea armatei afgane”,a precizat comandantul Batalionului 2 Călugăreni Lungu.

Tot militarii noştri sunt cei care securizează şi principalele căi de acces în bază. Fiecare vehicul care intră sau iese din aria militară este monitorizat. Nu de puţine ori baza din Kandahar a fost atacată de insurgenţi cu maşini capcană sau cu rachete lansate de la distanţă.

Soldaţii din Batalionul 2 Călugăreni şi-au luat astăzi rămas-bun de la familie. Ei vor pleca spre Afganistan cu un avion uriaş de tip C17 al Alianţei Nord Atlantice. Printre cei 420 de soldaţi sunt şi 17 femei.

„Principala mea atribuție acolo este de a acorda primul ajutor și sprijin populației afgane, în special femeilor”, a precizat un militar.

Trimiterea celor 420 de soldaţi români în Kandahar face parte din planul coaliţiei ISAF, care a decis să continue operaţiunile în Afganistan. România a aprobat în CSAT ca retragerea totală a militarilor din Afganistan să fie amânată, cel puţin în 2016.

„Sunt nu numai bine pregătiți, dar sunt și unii dintre cei mai buni militari din țara noastră”, a declarat ministrul Apărării Mihnea Motoc.

În total, anul acesta, ţara noastră va menţine în baza din Kandahar aproape 650 de soldaţi. 200 dintre ei se vor ocupa de instruirea armatei afgane, iar alţi 400 vor fi gata pentru executarea misiunilor directe de luptă sau patrulare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri