Militarul român ucis în Afganistan a mai participat la şase misiuni externe

Data publicării:
militari romani wikipedia-3

Actualizare 13.05. Președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe familiei plutonierului-major Claudiu-Constantin Ștefan Vulpoiu.

Am aflat cu durere, azi-dimineață, vestea încetării din viaţă a plutonierului-major Claudiu-Constantin Ștefan Vulpoiu, în timpul unei misiuni de patrulă desfășurată duminică, 30 martie a.c, în Afganistan. Plutonierul-major Claudiu-Constantin Ștefan Vulpoiu şi-a servit ţara cu devotament şi curaj înscriindu-se, astfel, în rândul eroilor care, cu onoare, și-au dat viața servind sub drapelul național. În aceste momente de tristețe, îmi exprim solidaritatea cu familia eroului Claudiu-Constantin Ștefan Vulpoiu şi transmit sincerele mele condoleanţe”, se arată în mesajul președintelui. Traian Băsescu le transmite, de asemenea, sănătate militarilor răniți.
„Doresc să le asigur pe familiile acestora că militarii vor primi cele mai bune îngrijiri medicale”, spune președintele.

Și ministrul Apărării, Mircea Dușa, a transmis un mesaj de condoleanțe.

Sunt profund îndurerat de moartea plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie în Afganistan. Pierderea vieţii sale ne aduce aminte, încă o dată, că Afganistanul rămâne cel mai complex şi mai periculos loc din lume. Suntem alături de familia eroului Claudiu Constantin Vulpoiu, greu încercată de această tragică pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente şi către camarazii de arme răniţi în tragicul incident, pentru a căror sănătate ne rugăm”, arată ministrul.

________________________

Actualizare 12.58. Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi în explozia din Afganistan, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Claudiu Constantin Vulpoiu era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001. Era căsătorit și avea un copil.

Plutonierul-major a mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak. 

Foto: MApN

_______________________

Militarii români executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall.

În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar, arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Până acum, 26 militari români au fost uciși în teatrele de operațiuni. În acest moment, aproximativ 1.050 de militari români se mai află în Afganistan.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat că militarii erau într-o misiune de patrulare și se deplasau cu un transportor blindat pus la dispoziție de Armata americană.

Din nefericire, e o duminică tristă pentru armată. Militarii aflați pe A1 în Afganistan au fost victima exploziei unui dispozitiv improvizat, un militar și-a pierdut viața și alți cinci sunt răniți. Au fost transportați la spital cu elicopterul”, a spus Mircea Dușa.

Ministrul a precizat că mai multe informații legate de militari vor fi furnizate după ce familiile acestora vor fi anunțate.

„Batalionul de la Craiova se afla de o lună și jumătate în misiune, de fapt erau ultimul batalion care participă la misiuni în Afganistan”, a adăugat el.

Fostul director al SRI Costin Georgescu a comentat faptul că atacul are rost la o zi după aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO.

Ne-am angajat și în continuare va trebui să ne îndeplinim sarcinile din NATO, pentru că suntem o țară apărată la granițe și e bine că suntem în NATO, dar plătim asta nu numai cu bani, ci și cu viețile soldaților români”, a spus el.

Scorpionii Negri sunt ultimii infanterişti români care au plecat la începutul anului în Afganistan. S-au antrenat pentru această misiune aproape şase luni. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri