Mină de război, depistată la 40 de km de portul Constanța. Forțele navale române au neutralizat-o

Data publicării:
mina de razboi pe mare
Mină marină de război. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Forţele Navale Române au neutralizat joi o mină de război care plutea în derivă în apele teritoriale ale Mării Negre, mecanismul exploziv fiind depistat în jurul prânzului, la circa 40 de kilometri distanță de portul Constanța. Este a treia operațiune de acest tip pe care o excută autoritățile române de la începutul războiului din Ucraina.

Mina de război a fost descoperită în jurul orei 11:45 de nava GSP „Falcon”, care desfășura activități specifice la o distanță de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcția nord-est față de intrarea în portul Constanța. Ulterior, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieșit din portul Constanța, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13:15, pentru a executa misiunea de intervenție, precizează un comunicat al Forțelor Navale Române.

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” execută, în perioada 5-12 septembrie, serviciul de luptă permanent și are la bord, pentru această misiune de intervenție, un detașament de scafandri EOD, specializați în distrugerea dispozitivelor explozive.

După declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. 

O primă mină a fost distrusă la sfârșitul lunii martie, iar o a doua mină a fost descoperită la sfârșitul lunii mai la numai 3,6 km în largul coastelor de la Eforie.

În total, de la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 29 de mine marine, dintre care trei mine de către Turcia, trei de către România, una de către Bulgaria și 22 de către Ucraina.

Minele sunt dispozitive explozive sunt prea mici pentru a putea fi observate de la distanță, iar navele mari nu le mai pot ocoli. Dacă nu sunt depistate și detonate, minele marine pot fi adevărate pericole, în special pentru ambarcațiunile comerciale.

Minele din Marea Neagră au fost amplasate atât de militarii ruși, cât și de cei ucraineni. Multe dintre ele sunt ancorate, dar acest lucru nu oferă siguranța că la un moment dat nu s-ar putea desprinde ajungând să plutească în derivă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri