Ministerul de Externe reacţionează la ameninţările Rusiei

Data publicării:
sediul mae 2

ACTUALIZARE 13.30. Premierul Victor Ponta spune că avertismentul Rusiei nu trebuie să ne sperie. Dimpotrivă, e o dovadă că România își face datoria în NATO.

 „Vreau să spun un lucru pe care l-am spus mereu clar, România e membră NATO, în această calitate are o poziție importantă, suntem granița de est a NATO și toate amenințările și intimidările din partea Rusiei nu fac decât să ne întărească în convingerea că suntem parte a NATO și că ne facem datoria. Toate aceste declarații belicoase de la Moscova arată că Rusia tratează țările din jur în dispreț față de legile internaționale”, a spus Victor Ponta.

Nu doar că nu ne speriem deloc, ci ne întărește convingerea că alături de partenerii noștri din NATO ne facem datoria în această zonă dificilă, dar importantă”, a adăugat premierul.


Oficialii români mai afirmă că scutul de la la Deveselu are rol defensiv şi partea rusă a fost în repetate rânduri informată asupra acestui aspect.

Reacţia diplomaţiei române vine după ce Rusia a avertizat din nou România. Mihail Ulianov, înalt oficial în cadrul Ministerului rus de Externe, a spus că instalarea elementelor scutului antirachetă american este o provocare la adresa securităţii internaţionale, deoarece încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare dintre SUA şi URSS.

Documentul prevede eliminarea rachetelor balistice şi de croazieră cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, atât cu focoase nucleare, cât şi convenţionale.

România face parte din sistemul antirachetă prin baza de la Deveselu, din judeţul Olt. Baza va deveni operaţională în acest an, iar aici vor funcţiona un radar care poate intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, dar şi 24 de interceptoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri