Ministerul de Interne: 66 de localităţi din 19 judeţe sunt afectate de ninsoare şi viscol

Data publicării:
IARNA GREA 5489335-Mediafax Foto-Liviu Chirica-1

ACTUALIZARE 17:00 După ridicarea codului roșu de ninsoare şi viscol au rămas în vigoare avertizările cod portocaliu în județele Ialomița, Galați, Vaslui, Bacău, zona montană a județului Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea și Tulcea și cod galben în Bucureşti şi 18 județe, respectiv Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Suceava, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Prahova, Mehedinţi şi Dolj.

Ninsoarea şi visolului au afectat 66 de comune și orașe din 19 județe. De asemenea, potrivit informaţiilor transmise de compania Electrica, la ora 13.00 erau 52 de localități cu probleme în alimentarea cu energie electrică, 76 de echipe intervenind pentru remedierea acestor situații.

Ministerul Afacerilor Interne a precizat că nu au fost persoane decedate sau dispărute ca urmare a viscolului sau zăpezii, însă a fost necesară intervenţia pentru salvarea a 38 de persoane aflate în situații de risc.

În județul Brăila, o autospecială cu șenile de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a luat din satul Tătaru, comuna Dudești, o femeie însărcinată, aceasta urmând să fie preluată de către Serviciul de Ambulanță Județean.

La Galați, o mașină a rămas înzăpezită pe DJ 254, în dreptul localității Ivești Călmățui, cele două persoane care se aflau în autoturism fiind preluate de un echipaj ISU.

Măsuri de intervenție rapidă au fost dispuse și în județul Ialomița, pentru salvarea mai multor persoane rămase înzăpezite în localitățile Săpunași și Andrășești.

De asemenea, a avut loc o acțiune de intervenție în județul Tulcea, unde două ambulanțe au rămas înzăpezite. Una dintre ambulanţe transportă trei persoane care necesită dializă, iar cealaltă, o femeie gravidă. Pentru deblocarea situației au fost trimise în zonă forțe de intervenție cu o autospecială tip freză, a precizat MAI.

În judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, care au fost sub avertizare cod roșu, s-a acționat, în ultimele ore, cu aproape 900 de forțe ale MAI și Ministerului Apărării Naţionale, care au avut la dispoziție 180 de autospeciale, camioane sau taburi militare.

Ministerul Apărării Naţionale are pregătite pentru intervenţii 24.600 de forțe și 2.100 de utilaje, la care se adaugă alte resurse de la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor și autoritățile locale.


Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, sunt probleme la alimentarea cu apă şi cu energie electrică în judeţul Dâmboviţa, iar în judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Buzău, Brăila şi Argeş se intervine pentru remedierea defecţiunilor intervenite în alimentarea cu energie electrică.

Monica Dajbog a precizat că persoanele care necesită supraveghere medicală permanentă au fost transportate încă de duminică în zone accesibile, pentru a evita deplasarea lor în condiții dificile. Din judeţele aflate sub avertizare cod portocaliu au fost evacuate 345 de persoane care necesită dializă şi 72 de gravide, acestea fiind duse în unități sanitare sau la rude, astfel încât, la nevoie, să se poată interveni în cel mai scurt timp.

Totodată, autoritățile locale au luat măsuri pentru amenajarea unor locuri de cazare pentru persoanele fără adăpost și cele rămase izolate din cauza viscolului și a ninsorii.

De la începutul ninsorilor și a viscolului nu au fost înregistrate persoane decedate sau dispărute din cauza vremii severe.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, de duminică noapte, pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate.

Astfel, în județul Vrancea, în comuna Ciorăști s-a intervenit în sprijinul a patru persoane care rămăseseră blocate într-un autoturism din cauza ninsorii și a viscolului. Autoturismul a fost tractat, iar pasagerii au fost cazați în spații ale administrației locale.

Alte şase persoane au rămas blocate în autoturisme în județele Botoșani și Iași. În urma intervenției pompierilor, autovehiculele și-au putut continua călătoria.

În județul Tulcea, pe drumul național DN22, între localitățile Cerna și Turcoaia, s-a intervenit pentru deblocarea a şase autoturisme și a unei ambulanțe care transporta un pacient cu fractură de membru superior. Toate persoanele au ajuns în siguranță la destinație, a mai spus Monica Dajbog.

Un autocar cu 31 de cetățeni moldoveni a derapat, luni dimineaţă, pe drumul național E85, între localitățile Limpeziș și Mihăilești. Angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru salvarea tuturor pasagerilor, care au fost transportați la o unitate de cazare din apropiere, nefiind persoane rănite, a precizat Dajbog.

Peste 50 de jandarmi, pompieri și polițiști au participat, luni dimineață, la o acțiune de căutare şi salvare în zona Pădurii Băneasa, unde o femeie aflată singură într-o locuință a solicitat ajutor prin numărul de urgenţă 112, spunând că este înghețată, dar fără a indica exact unde se află. Femeia a fost găsită într-o casă abandonată, în prezent fiind în afara oricărui pericol.

Poliția Română a dispus, duminică noapte şi luni, închiderea sau restricționarea circulației rutiere pe mai multe segmente de drum unde traficul nu se mai putea desfășura în condiții de siguranță. Echipaje ale poliției sunt prezente în punctele de intrare şi ieșire pe aceste drumuri, care vor fi deschise imediat ce traficul rutier se va putea desfășura în condiții de siguranță, a mai spus Dajbog.

În perioada în care sunt în vigoare avertizările meteorologice, se va menține permanența la sediile primăriilor din județele unde sunt probleme cauzate de ninsoare și viscol.

În sprijinul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele afectate de ninsori au fost trimise, duminică, mijloace de intervenție suplimentare, respectiv 14 autospeciale și șenilate din județele în care nu sunt înregistrate probleme cauzate de vreme. Alte trei autospeciale au fost direcționate, luni dimineaţă, către Brăila, Ialomița și Tulcea.

În judeţele aflate sub avertizare cod roşu se intervine împreună cu forţele Ministerului Apărării Naţionale, care a trimis 159 de militari şi 16 camioane şi TAB-uri în Brăila, 164 de militari şi 21 de maşini de intervenţie în Buzău şi 155 de militari şi 13 autospeciale în Vrancea.

De asemenea, aproximativ 15.700 de pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră şi angajaţi ai autorităţilor locale au intervenit cu 868 de autospeciale în Bucureşti şi cele 35 de judeţe avertizate cu cod portocaliu şi cod galben de ninsoare şi viscol. La nivelul MAI există şi o rezervă de 22.400 de pompieri, jandarmi, poliţişti şi poliţişti de frontieră, pregătiţi să intervină în caz de urgenţă.

Judeţele Buzău, Vrancea şi vestul judeţului Brăila sunt sub cod roşu de ninsoare şi vânt, luni, de la ora 8.30, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 - 90 km/h, ninsoare abundentă, puternic viscolită şi troienită şi vizibilitate redusă spre zero. Avertizarea este valabilă până la ora 13.00, urmând ca apoi cele trei judeţe să intre sub avertizare de cod portocaliu.

Judeţele Tulcea, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău şi Prahova sunt sub avertizare cod portocaliu de ninsoare şi vânt până la ora 18.00.

Tot până la ora 18.00 sunt sub cod galben de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei Capitala şi 15 judeţe, respectiv Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Suceava, Neamţ, Iaşi şi Botoşani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri