Ministerul Educaţiei: Personalul didactic, testat anual medical şi psihologic

Data publicării:
170911_cancelarie scoala_AN_SCOLAR_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Personalul didactic din unităţile de învăţământ este testat anual din punct de vedere medical şi psihologic, a precizat Ministerul Educaţiei Naţionale într-un comunicat remis presei.

170911_cancelarie scoala_AN_SCOLAR_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

"Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011", se arată în comunicat.

Astfel, MEN afirmă că unităţile de învăţământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaţilor din fiecare unitate de învăţământ.

"Reprezentanţii firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigaţii: analize medicale generale şi teste psihologice aplicate de către o persoană specializată. La indicaţia medicului de medicina muncii, personalul didactic din instituţiile de învăţământ poate fi supus şi unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor", afirmă aceeaşi sursă.

Totodată, art. 233 alin. (2) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prevede următoarele: "Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei".

MEN susţine că, potrivit prevederilor legale aplicabile, încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical.

"Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet. Aceeaşi prevedere se aplică, în mod similar, funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi personalului din unităţile conexe învăţământului", susţine sursa citată.

Nu există obligaţia efectuării unui control psihiatric. În schimb, unităţile de învăţământ sunt obligate ca, anual, să plătească o evaluare medicală realizată de medicina muncii”, spune însă Aura Danielescu, inspector şcolar general Timiş.

Legislaţia fiind confuză, suntem vulnerabili. Ei ne pot acuza de abuz, să meargă în instanţă şi când vin spre noi semnale că ar fi probleme de la profesori, părinţi, elevi, suntem puşi în situaţia de a nu identifica o posibibilitate sa recomandăm un astfel de control”, adaugă Aura Danielescu.

O educatoare în vârstă de 38 de ani, care preda în comuna Pişchia, este urmărită penal de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, femeia fiind suspectată că şi-a ucis fetiţa de patru ani, prin înecare în cadă. Educatoarea a ajuns, miercuri, în arestul Poliţiei Timiş, pentru 24 de ore, iar joi ar putea fi prezentată magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri