Ministerul Mediului vrea să cheltuiească 1 milion de euro pentru măsurarea zgomotului din marile orașe

Data publicării:
aparat zgomot

Piaţa Victoriei din Capitală. Nivelul zgomotului depăşeşte cu mult limita normală. Zeci de mii de maşini trec zilnic prin această zonă, iar fiecare minut de aşteptare la semafor creşte şi mai mult poluarea fonică.

95 de decibeli măsoară zgomotul produs de claxonul unei maşini. Dacă înmulţim cu câte claxoane se dau zilnic în Bucureşti ne putem face o idee asupra ceea ce înseamnă zgomotul în Capitală.

Altă zonă, aceleaşi probleme. În Piaţa Muncii, utilajele care lucrează la pasaj fac insuportabilă viaţa locuitorilor din zonă.

Aproape oriunde în Capitală, nivelul de zgomot este peste cel normal, de 50 de decibeli.

„În zonele cele mai circulate sunt zgomote peste 70 de decibeli pe timp de zi şi noaptea sunt 60 şi peste 60 de decibeli”, spune Bogdan Lazarovic, inginer de sunet.

Medicii atrag atenţia asupra pericolelor la care se expun cei care sunt bombardaţi zilnic de zgomot.

„Leziuni în urechea internă, ireversibile de obicei. O intensitate de 90 de decibeli poate să facă o traumă sonoră”, explică Emil Mărginean, medic specialist ORL.

Soluţii există, doar că autorităţile nu se grăbesc să le pună în practică.

57 de decibeli măsoară aparatul în Parcul Kiseleff, la nici doi paşi de Piaţa Victoriei. Perdelele de copaci par a fi singura metodă de protecţie împotriva poluării fonice din Bucureşti.

Pentru a identifica zonele cu cel mai mare nivel de decibeli, Ministerul Mediului alocă peste un milion de euro pentru măsurători. Banii ar trebui să fie suficienţi pentru achiziţionarea aparaturii de înregistrare şi a softului care va genera hărţile de zgomot.

Un astfel de proiect a avut şi Primăria Capitalei, care a realizat o hartă a celor mai zgomotoase zone din Bucureşti. Municipalitatea avea de gând ca, până în 2014, să reducă poluarea fonică prin folosirea unui asfalt special pe străzi, încurajarea utilizării maşinilor silenţioase sau cursuri de îmbunătăţire a stilul de condus pentru şoferi. Măsurile au fost însă date uitării.

Ce cumpără Ministerul Mediului

soft pentru realizarea hărţii - 1

staţie IT desktop - 2

tablete - 9

sistem complet de laborator - 1

sonometru şi microfoane - 40

microstaţii meteo - 40

laptopuri - 40

Cost total: 1,3 milioane de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri