Miniștrii de Externe din nouă state, reuniune la București

Data actualizării: Data publicării:
FREGATA - MISIUNE - NATO
Fregata "Regele Ferdinand" a plecat, miercuri, din Portul Militar Constanta, in prima misiune NATO a Fortelor Navale

Reuniune la nivel înalt în București la inițiativa ministrului de Externe român și omologului polonez. Miniștrii de Externe din nouă state ale Europei Centrale și de Est și secretarul-adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, se întâlnesc, marți, în Capitală. 

FREGATA - MISIUNE - NATO
Fregata "Regele Ferdinand" a plecat, miercuri, din Portul Militar Constanta, in prima misiune NATO a Fortelor Navale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că evenimentul este organizat ca urmare a deciziei adoptate în cadrul reuniunii care a avut loc la Bucureşti, în noiembrie 2015, la nivel de şefi de stat şi de guvern, şi în continuarea celor convenite cu prilejul întrevederii preşedinţilor României şi Poloniei la Varşovia, la 10 iulie 2016.

„Lansat la iniţiativa României şi Poloniei, formatul statelor din Europa Centrală şi de Est oferă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii participanţi, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestora la procesele în derulare la nivelul Alianţei, pe baza experienţei şi expertizei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi al indivizibilităţii securităţii statelor membre NATO”, precizează MAE.

În marja reuniunii, ministrul român al afacerilor externe, Lazăr Comănescu, şi omologul polonez, Witold Waszczykowski, vor susţine, marţi, o conferinţă comună de presă.

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO Rose Gottemoeller va vizita România luni şi marţi. 

Gottemoeller se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, cu ministrul Apărării, Mihnea Motoc, precum şi cu alţi oficiali de rang înalt.

Rose Gottemoeller a fost învestită în 17 octombrie în funcţia de secretar general adjunct al NATO - a doua cea mai importantă poziţie de conducere din cadrul alianţei militare occidentale. Anterior, aceasta a ocupat funcţia de responsabil cu Controlul Armelor şi Securitatea Internaţională la Departamentul de Stat al SUA, conform News.ro.

Gottemoeller este prima femeie care ocupă funcţia de secretar general adjunct al NATO. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri