Ministrul Agriculturii avertizează: Alimentele se vor scumpi pe termen lung

Data publicării:
fructe legume FB mega image

 

În ultimul an, preţurile multor alimente a scăzut în Europa, inclusiv în România, ca urmare a sancţiunilor impuse de către Rusia la importurile de alimente din Uniunea Europeană, ca replică la sancţiunile occidentale, şi datorită producţiei agricole foarte bune de anul trecut.

În România, efectul a fost amplificat de scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 1 iunie 2015, de la 24% la 9%.

Potrivit statisticilor oficiale, preţurile alimentelor au scăzut în România cu circa 7%, în medie, în luna mai 2016 faţă de mai 2015.

”Scăderea preţurilor la alimente este doar conjuncturală. Eroziunea solului şi creşterea populaţiei globului va duce, pe termen lung, la creşterea preţurilor”, a afirmat Irimescu.

Ministrul a avertizat, anterior, că la nivelul Uniunii Europene există o tendinţă de formare a unor mari producători agricoli, pentru că aceştia au o putere mai mare de negociere şi reuşesc să-şi vândă mai bine produsele, în timp ce România are prea mulţi producători foarte mici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri