Ministrul Agriculturii: Bebelușii nu s-au îmbolnăvit de la portocale

Data publicării:
portocale - GettyImages-76190727-2

Foto: Gulliver / Getty Images

Autoritățile sanitare au prelevat probe din loturile de portocale ale unui lanț de supermarketuri din Argeș, după ce părinții, dar și medicii și-au îndreptat suspiciunile către fructe pentru o posibilă explicație în cazul bebelușilor care s-au îmbolnăvit grav după ce au fost contaminați cu o bacterie periculoasă.  

Ministrul Achim Irimescu, aflat la Bruxelles, a declarat la Digi24 că informația i-a fost furnizată de șeful ANSVSA, după ce au venit rezultatele testelor.

„Este greu de crezut în această etapă că a fost portocala incrminată. Sigur, obligaţia autorităților este să controleze, trebuie să ne facem datoria. Este adevărat că după legislația europeană doar 10% se controlează automat, restul, în caz de alertă se merge până la 100%. De aceea, noi trebuie să verificăm cât mai bine ceea ce intră în România cât să ne asigurăm de unde este cauza, dacă se întâmplă să apară accidente”, a spus ministrul.

El a adăugat că produse românești sunt controlate prin sondaj. 

Nu putem controla 100%. Autoritatea fitosanitară are 450 de angajaţi, la nivel de ţară înseamnă puţin. Spre comparație, autoritatea veterinară are 8.000 de angați”, a spus Achim Irimescu.

Ministrul a mai spus că portocalele de la supermarketul din Pitești nu fuseseră deja testate, altfel ar fi avut buletinele de analize.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri