Ministrul Culturii, despre comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului: Nu sunt de acord cu această iniţiativă

Data publicării:
ceremonie gigel stirbu cotroceni 3 17 dec

 

Este vorba de o iniţiativă a Ministerului Mediului, care doreşte să preia Muzeul Antipa şi, odată cu preluarea acestui muzeu, Muzeul Antipa, doreşte şi clădirea Muzeului Ţăranului Român care se află la o distanţă relativ mică, dar este vorba numai de clădire. Patrimoniul, exponatele, toate ar urma ca noi să le ducem în altă parte, eventual la Muzeul Satului sau în altă parte. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva, pentru că Muzeul Ţăranului Român este o instituţie de cultură, o instituţie emblematică pentru spiritualitatea acestui popor”, a declarat Gigel Ştirbu, informează Mediafax.

Pe de altă parte, acesta a afirmat că încă nu a preluat Ministerul Culturii, precizând că, în acest moment, nu este „foarte la curent” cu iniţiativa care prevede comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român.

„Mâine (miercuri - n.red.) probabil voi face procesul verbal de predare-primire cu fostul ministru, eu nu sunt în momentul de faţă foarte la curent cu această iniţiativă, numai din discuţiile pe care le-am avut telefonic şi foarte pe scurt cu colegii mei de la minister”, a mai precizat Ştirbu.

De asemenea, acesta a subliniat că preşedintele României, Traian Băsescu, la jurământ, l-a întrebat dacă este de acord cu această iniţiativă.

„Somnia sa a înţeles că eu sunt de acord. Ferească Dumnezeu, cum puteam să fiu de acord cu aşa ceva nefiind încă ministru. (...) Nu voi fi de acord cu trecerea clădirii Muzeului Ţăranului Român la Ministerul Mediului şi, implicit, cu mutarea acestui patrimoniu de o însemnătate inestimabilă pentru tot ceea ce înseamnă spiritualitatea şi tradiţia poporului român”, a subliniat noul ministru al Culturii.

Totodată, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat, marţi, că „a fost o discuţie” privind preluarea Muzeului Antipa de către instituţia pe care o conduce, dar nu s-a luat nicio decizie.

Ministrul Rovana Plumb nu a mai făcut nicio altă precizare privind existenţa unui proiect de hotărâre de Guvern care prevede trecerea Muzeului Antipa de la Ministerul Culturii la Ministerul Mediului, dar şi preluarea de către muzeul de ştiinţe ale naturii a clădirii ocupate de Muzeul Ţăranului Român, ce ar urma să fie comasat cu Muzeul Satului.

Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român, a declarat în această seară în emisiunea Imparțial că a mai fost o persoană care a hotărât desființarea MȚR prin unificarea cu Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", iar acea persoană era Nicolae Ceaușescu. Directorul a menționat că miza este, cum a fost și atunci, una imobiliară. Totodată, Nițulescu a punctat că Gigel Știrbu, noul ministru al Culturii, va refuza să semneze această comsare.

Totodată, Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", a declarat că nu ştie de existenţa unui proiect de Hotărâre de Guvern care ar face ca muzeul pe care îl conduce să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri