Ministrul Dan Nica: Poșta Română a fost „devalizată şi jumulită”

Data publicării:
PO TA ROM N -Mediafax Foto-Liviu Chirica-5

Dan Nica a precizat că, în madatul său trecut, în 2004, instituţia avea profit de câteva zeci de milioane de euro. La preluare, în 2012, a avut surpriza să constate că instituţia este la un pas de faliment, cu datorii de peste 600 de milioane de lei la bugetul de stat, bănci şi furnizori.

S-a ajuns aici printr-o serie de contracte păguboase, încheiate chiar de unii dintre directorii companiei.

Ministrul a menţionat că, în mai 2012, a organizat o conferinţă de presă în care a explicat de ce Poşta Română a ajuns în această situaţie.

„De-a lungul timpului, societatea a încheiat 50 de contracte defavorabile. Spre exemplu, Poşta a încheiat cu Blue Air un contract pentru transportul aerian al corespondenţei de mai multe zeci milioane de euro, în condiţiile în care compania nu avea bani de benzină pentru propriul parc auto", a afirmat Dan Nica, potrivit Mediafax.

Un alt contract defavorabil, în valoare de câteva zeci de milioane de euro, a fost încheiat de Poşta cu o firmă de pază şi valori.

„Vorbim despre contracte păguboase de zeci şi zeci de milioane de euro. Tot ce v-am spus este înaintat către justiţie, DNA face intensiv anchete. Vreau să vă dau un alt exemplu, care m-a şocat cel mai tare. O firmă fără niciun salariat s-a obligat prin 2010 sau prin 2011 să monteze POS-uri la toate unităţile Poştei, dar nu a pus niciunul. Poşta, directorul juridic al companiei, în loc să rezilieze contractul cu litera care trebuie, l-a reziliat cu altă literă. Instanţa a constatat că rezilierea s-a făcut ilegal şi, în baza solicitării firmei respective, a hotărât despăgubiri de cinci milioane de euro", a mai spus ministrul Comunicațiilor.

El a adăugat că directorul juridic al Poştei a fost demis, iar dosarul a fost înaintat la DNA.

Potrivit datelor Poştei, societatea care trebuia să monteze POS-urile se numeşte Smart Telecom Solutions SRL Bucureşti.Obiectul de activitate este "Alte activităţi de servicii suport pentru intreprinderi" şi este controlată de Emmanouil Sorillos, cetăţean grec (90% din capital), potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Cu un singur angajat în 2011, societatea a raportat afaceri de 4.465 lei şi pierderi de 104.362 lei.

Potrivit ministrului Dan Nica, 95% dintre contractele păguboase încheiate de Poşta Română au fost reziliate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri