Ministrul Educației: Dacă se putea retrage titlul de doctor în cazul lui Victor Ponta, se făcea 

Data publicării:
adrian curaj fb

Universitatea București a solicitat ministrului Educației, Adrian Curaj, să facă uz de prerogativele pe care i le oferă legea Educației să să anuleze Ordinul de Ministru prin care i s-a conferit titlul de doctor fostului premier Victor Ponta.

Universitatea din București a retransmis marți, 1 martie 2016, către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, dosarul care probează verdictul de plagiat dat de comisia de profesori experți în drept și de Comisia de Etică a Universității din București în cazul tezei de doctorat a domnului Victor Ponta. Prin adresa menționată, Universitatea din București solicită Ministrului Educației să facă uz de prerogativele pe care i le oferă actuala Lege a Educației nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și să dispună anularea Ordinului de Ministru prin care domnului Victor Ponta i s-a conferit titlul de doctor. Pe această cale, Universitatea din București își reafirmă fidelitatea față de principiul autonomiei universitare, amintind că studiile universitare de doctorat reprezintă ciclul al III-lea de studii universitare. În consecință, Universitatea din București consideră că, pe viitor, pentru a întări autonomia universitară, dar și responsabilitatea academică, rectorii universităților ar trebui să aibă dreptul legal de a conferi, dar și de a retrage titluri și diplome academice, indiferent dacă este vorba de studii de licență, master sau doctorat”, se arată în comunicatul Universității din București.

Adrian Curaj a precizat că actualul cadru legislativ nu îi conferă dreptul de a retrage un titlu de doctor. Ministrul a subliniat că dacă s-ar fi putu face acest lucru s-ar fi făcut până acum. 

Discuție reporter – Adrian Curaj:

Adrian Curaj: Cred că dacă erau toate clare, lucrurile erau rezolvate. Am promis, atunci când mi s-a solicitat la începutul mandatului, un calendar de stabilire a cadrului legislativ potrivit. Suntem în mijlocul lui, informaţiile sunt publice, ştiţi bine. Curând vom avea un cadru robust, astfel încât să putem aborda probleme de sistem, într-un sistem coerent.

Reporter: Chiar nu aţi răspuns la întrebare. Puteţi sau nu, pe baza actualului cadru legislativ, să retrageţi titlul de doctor domnului Ponta?

Adrian Curaj: Nu. Că dacă se putea, se făcea. 

Fostul prim-ministru a declarat că deciziile luate de conducerea Universității din București sunt „strict politice”.

În anii '50 comuniștii veniți la conducerea Universității din București dădeau afară oamenii pe criterii strict politice! În 2011 câțiva securiști au fost impuși de Băsescu la conducerea Universității și de atunci fac același lucru - decizii pe criterii strict politice! (de 4 ani se ocupă DOAR de teza mea începută în 1999 și finalizata în 2003, cu un subiect "Curtea Penala Internațională" pe care DOAR eu l-am tratat în acei ani. Au făcut o Comisie DOAR pentru mine și cer retragerea unui titlu obținut legal DOAR pentru mine)”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri