Ministrul rus de externe: România este un partener important al Rusiei în Europa de Sud-Est

Data publicării:
mae 1

„Am avut discuții constructive. Ambele părți și-au confirmat intenția de a îmbunătăți atmosfera din relațiile bilaterale, de a dezvolta o agendă pozitivă și a depăși unele dificultăți cu care s-au confruntat relațiile noastre în ultimii ani”, a subliniat el, citat de Itar-Tass.

Rusia vrea ca relațiile bilaterale să se dezvolte „treptat, predictibil. „Vrea dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase”, a spus ministrul.

El a salutat dialogul politic mai strâns, inclusiv dintre miniștrii de externe ai celor două state, cooperarea în cadrul ONU, OSCE, Consiliului Europei și Consiliului Rusia-NATO.

Lavrov a mai spus că un plan de consultări între ministerele de externe rus și român pentru 2013-2014 a fost semnat marți, ceea ce va da un impuls suplimentar cooperării. 

O altă chestiune importantă pe agenda discuțiilor a fost cooperarea în Balcani. „Am confirmat abordările noastre apropiate privind situația din regiune. Atât Rusia, cât și România sunt interesate de stabilizarea pe termen lung a acestei regiuni și dezvoltarea de relații de bună vecinătate și cooperare între statele din Balcani, care să se bazeze pe respect reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a fiecăruia”, a mai spus Lavrov.

Vizita lui Corlățean la Moscova vine după ce luna trecută la București a fost prezent secretarul Consiliului de securitate rus, Serghei Patrușev.

Săptămâna trecută, președintele Traian Băsescu a declarat la Digi24, pe tema relațiilor României cu Rusia: „Și noi și rușii trebuie să înțelegem că avem interese în regiune. Rusia este o țară mai mare, are interese mai mari, dar avem și noi interese și trebuie respectate”.

„Nu sunt un politician cu încredere în Moscova, cum nici Moscova nu are încredere în mine”, a adăugat el.  

Citiți și Titus Corlățean a dat asigurări Moscovei că scutul de la Deveselu este doar de apărare

Ministrul rus de externe: Moscova susține dorința Bucureștiului privind aprofundarea relațiilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri