Mișu Negrițoiu: Nu se poate vorbi de un eșec pentru România la Consiliul European

Data publicării:
11022013 20misu-48927

„Nu se poate vorbi de un eșec pentru România la Consiliul European. Lucrurile erau de așteptat, este a doua reuniune, au fost reuniuni tehnice, lucrurile s-au știut. Cine spune că e un dezastru nu poate spune că nu a știut, toți experții au lucrat până acum. Era evident că bugetul va scădea, că în pachetul de probleme pe care le are Anglia trebuia făcut un compromis, ei au insistat pe scăderea bugetului european. Nu se putea ca experiența recesiunii să nu fie transferată și la nivel european. E prima dată când scade bugetul european, în condițiile în care PIB-ul statelor membre a scăzut semnificativ”, a declarat Mișu Negrițoiu în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

„Acordul la care s-a ajuns este un compromis constructiv. Înțeleg că PE nu ar fi dispus să aprobe bugetul, atunci tot Consiliul aprobă felii din acest buget. Dar nu se poate schimba”, a adăugat Mișu Negrițoiu.

„Se discută prea mult cifrele, nu asta e problema. Nu cred că 40 de miliarde e mult sau puțin. Noi în șase ani de când avem aceste fonduri am cheltuit șase miliarde. Acum avem 40 de miliarde, într-un ritm de 20% anual să ajungi la 100% în următorii șapte ani”, a subliniat el.

Nu văd România ca fiind dezavantajată, marginalizată. Cred că este un rezultat pozitiv, per total, nu trebuie să se arunce săgeți”, consideră Mișu Negrițoiu, într-o aluzie la schimbul de replici de la distanță dintre premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu. „Pentru noi, această alocare, dacă am face egal, anual, 40 miliarde la 7 ani, rezultă peste 5 miliarde anual, ceea ce este peste 10% din bugetul României. Deci 10% beneficiem de fonduri europene ce se adaugă bugetului național”, a adăugat bancherul.

„Am început utilizarea fondurilor europene în 1991, am adus consultanți care ajutau la proceduri, cadre, formarea oamenilor. Aș aduce cât mai mulți specialiști, care să ne asiste. Cred că este necesară o schimbare culturală, cred că acum e multă birocrație, există cercuri de interese, o încrengătură de consultanți, netrasparenți, cred că sistemul este destul de încâlcit”, a subliniat Mișu Negrițoiu.

Mișu Negrițoiu: Bugetul României este unul echilibrat, de compromis

Bugetul României este unul echilibrat, de compromis, care reflectă mai repede angajamentele politice, decât o anumită direcție de dezvoltare. Nu este un buget de creștere, dar nici de austeritate. Este un buget realist”, a mai declarat președintele ING Bank în emisiunea „Imparțial”, referindu-se la bugetul național anual care tocmai a fost adoptat de Parlamentul de la București..

Acesta a mai declarat că s-a făcut un compromis la capitolul investiții, în favoarea salariilor bugetarilor și a pensiilor.

Bugetul României este răspunsul angajamentelor României cu privire la completarea salariilor bugetarilor și mărirea pensiilor. N-a fost rău că s-au alocat bani în acest buget pentru salarii, pensii, pentru resurse umane, dar evident că s-a făcut un compromis la investiții. Creșterea surselor de investiții vin din fondurile europene”, a mai afirmat Mișu Negrițoiu.

Președintele ING Bank consideră că 2013 va fi un an de stagnare.

2013 este un an în care cei care au plătit pentru austeritate își primesc un soi de drepturi compensatorii. Anul 2013 va fi un an de stagnare, ca și 2012. Bugetul pentru 2013 este rezultatul măsurilor de austeritate anterioare. După trei ani de austeritate se văd rezultatele. România este mai bine văzută, nu are o problemă de deficit bugetar”, a mai spus acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri