Moartea lui Dan Condrea. Tudorel Butoi, despre varianta sinuciderii: Cred că a fost o decizie spontană, luată când viteza a început să fie tot mai mare

Data publicării:
tudorel butoi

„Categoric nu (o exclud, n.r.), pentru recunoașteri după fizionomie, după veșminte, după faptul că erau actele acolo nu satisfac din punct de vedere criminalistic. Pe mine mă interesează amprenta ADN, amprenta papilară și, în cazurile în care – sunt situații mult mai dramatice - amprenta ordonto-stomatologică. De ce insist? Pentru că atunci când ai stabilit identitatea cuiva care a decedat, urmează acțiuni în civil, urmează testament, urmează moșteniri. Aceste chestiuni nu poate să le garanteze decât decizia unei instanțe judecătorești. Nu ne putem baza pe fler, pe asemănări”, spune Tudorel Butoi.

Identitatea lui Dan Condrea a fost confirmată astăzi de partenera sa şi de alţi doi membri ai familiei, care au mers la Institutul Naţional de Medicină Legală. Cei trei au recunoscut semne particulare ale lui Dan Condrea. Totuși, procurorii au cerut efectuarea unei analize ADN pentru stabilirea identităţii.

Tudorel Butoi a explicat și ce se întâmplă la IML, odată ce trupul unei persoane decedate este dus acolo: „Cadavrele sunt toaletate, i se dă feței un caracter cât de cât asemănător cu ce a fost, pentru că fizioniomia lui este puternic deteriorată, încât înclin să cred că familia, soția, apropiații au putut, în această nouă ipozstază, să îl recunoască. Dar este o recunoaștere subiectivă”.

În câteva zile, IML va da un răspuns clar asupra identității bărbatului mort în accidentul de duminică, iar această ipoteză, a substiturii de persoană, va fi confirmată sau infirmată, mai spune Tudorel Butoi.

„Gestul suidicidar câștigă teren”

„Gestul suidicidar câștigă teren, având în vedere că este o cauză-pivot care îl presează pe faptuitor - răspunderea, ipostaza de a fi audiat de către Parchet nu este o realitate care poate fi suportată de orice om. Fără îndoială, el e un nod într-o reţea. Ar fi urmat să divulge persoane, documente, bani şi întreaga afacere. La această presiune se adaugă şi presiunea celor care fac parte din afacere – atenție ce spui, vezi ce zici de asta, să nu mă dai în primire, vezi că o să existe consecințe, astfel încât bietul om, care pierde şi suportul complicilor, se vede singur. În funcție de constituția lui psihico-temperamentală rezistă sau nu în faţa acestei presiuni şi deseori se instalează angoasa, depresia, proiecţia de tip pesimist, se îngustează câmpul de conștiință, instinctul de conservare slăbește şi alege cea mai nenorocită soluţie”, spune Tudorel Butoi.

Paznicul clădirii în care locuia Dan Condrea spune că acesta avea „față de robot” când a plecat de acasă duminică, în jurul orei 17.00 și că era foarte supărat.

„Cel care intră într-o astfel de gândire depresivă – ultimul gând cu care doarme e gândul suicidului şi primul lucru cu care se trezeşte e gândul suicidului. Dar aşa e în criminalistică, nu poţi neglija mâna criminală – care poate să umble la direcțe, la furtunul de presiune, la prezoane și la câte nu mai poate să umble! Va trebui să dea un răspuns expertiza tehnică auto.

Tudorel Butoi a vorbit și despre o critică adusă investigatorilor – faptul că zona nu a fost izolată imediat după accident și că mai multe persoane, inclusiv jurnaliști, au avut acces în locul în care se aflau rămășițe ale mașinii lui Dan Condrea.

Au greșit anchetatorii când nu au izolat zona

„Ridică multe semne de intrebare această atitudine. Cam în zona critică se concentrează observațiile presei. Eu cred că aşa trebuie să se protejeze în toate speţele. Chiar dacă se îmbată un biciclist și cade într-un șanț, cu aceeaşi celeritate, cu aceeași viteză, cu aceiași specialiști trebuie să se rezolve Psihologul spune, pe de altă parte, că cercetarea criminalistică este satisfăcătoare.

„Au fost trei ore și ceva în care s-a epuizat cercetarea statică. S-a fotografiat, s-a filmat, s-au ridicat urme, apoi venea noaptea. Să ne închipuim că rămânea mașina pe câmp și venea o sfântă de ploaie, ce era a doua zi ca reproșuri la organele de poliție, de procuratură. Cercetarea statică a fost epuizată. Nu există niciun procuror atât de inconștient încât să lase cercetarea de tip static, care s-a făcut și asupra cadavrului. Toate merg spre laboratoare, unde demontezi maşina, te duci în spațiul virtual, reconstitui mașina, reconstitui dinamica, acolo sunt problemele. Că venea noaptea şi procurorul a decis ca mașina să fie ridicată este un lucru normal, că s-a revenit la recercetare este un lucru bun”, spune Tudorel Butoi.

El a explicat cât de migăloasă poate fi colectarea de probe într-un astfel de caz.

„S-au recoltat urme cu penseta de pe copacul lovit. Sunt urme de destratificare şi de stratificare, s-au găsit pelicule de vopsea, cioburi. Este un triplu impact. Lumea spune: cum de este atât de apocaliptică maşina? Este o mașină mai veche, care a suferit un triplu imact cu copaci foarte zdraveni de pe marginea șoselei și care apoi s-a dus rostogolindu-se și dezintregrându-se”, spune psihologul criminalist.

Pe lângă investigațiile legate de autoturism, și cadavrul trebuie examinat amănunțit, adaugă el.

„Va fi o expertiză grea. Corpul este plin de fracturi, traumatisme şi tăieturi. În această expertiză aproape fiecare dintre aceste leziuni va trebui să fie explicată: de unde sunt leziunile, de unde sunt tăierile, cum proveneau fracturile, ca să elimini ideea că ar fi fost martelat cadavrul într-o altă parte şi pus în maşină. tot ce are pe el se explică prin (lovituri de) parbriz și capotă, fractură prin rostogolire”, mai spune Tudorel Butoi.

Gest spontan sau sau sinucidere premeditată?

Psihologul criminalist a comentat și faptul că Dan Condrea a plecat de acasă cu altă mașină decât SUV-ul pe care îl folosea de obicei.

„Dacă folosea o maşină modernă, păi are 6, 8, 12 airbaguri, Nu-şi atingea scopul suicidului. La impact se deschideau airbagurile și rămânea fără intenţie finalizată. De asta cred că a ales această maşină, care a fost din punctul lui de vedere cea mai sigură, cea mai bună pentru a se ajunge - și iată că a reuşit”, spune Tudorel Butoi.

„Problema care se pune pentru mine, ca psiholog criminalist: a premeditat acest lucru sau a fost o decizie spontană, luată la volan, când viteza a început să fie din ce în ce mai mare, iar copacii ademenitori pe dreapta șoselei? Cred că a fost o decizie care s-a luat atunci. La structura lui, la profesia lui, dacă voia doar sinucidere găsea lucruri mai mai practice, mai sigure, mai elegante: ingerarea de otravă, supradoză de somnifer, glonț, înjunghiere, dacă premedita lucrul”, a mai spus Tudorel Butoi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri