Mobila româneasă, prea scumpă pentru români

Data publicării:
mobila getty

Mobilierul din lemn masiv, cu modele clasice, îşi găseşte mai greu locul în casele românilor cu venituri reduse. O masă pentru şase persoane costă peste 8.000 de lei. Preţurile devin piperate pe măsură ce sunt adăugate decoraţiuni lucrate manual.

Mobila noastră este foarte bună, numai că fabricaţia costă mult”, spune Adela Crăciunoiu, director la o firmă de mobilier.

Exportul este salvarea pentru fabricile româneşti. Românii nu-şi permit, anual, decât mobilier de 35 de euro, adică de 18 ori mai puţin faţă de un german.

80% din producţia internă ia calea exportului. Ruşii, germanii şi francezii sunt cei mai mari cumpărători.

Scaune, mese din lemn masiv şi canapele - asta au dus peste hotare producătorii de mobilă din România. Anul trecut, exporturile au ajuns la 1,8 miliarde de euro.

Importurile de mobilă sunt de patru ori mai mici decât exporturile: 440 de milioane de euro. Cele mai multe piese ieftine vin din China, Turcia şi Polonia. Piesele de mii de euro sunt fabricate însă în Italia sau Germania.

Românii caută vara să-şi cumpere mobilier pentru dormitoare şi bucătării. Atelierele mici concurează cu importurile ieftine: s-au orientat spre modele moderne, potrivite cu buzunarele tinerilor.

„3.000 - 4.000 de lei, cam ăsta ar fi un buget mediu. Se poartă materialul lucios, modern. Se caută şi mat”, spune Emil Popa, administrator la o companie care produce mobilă.

Anul acesta, producătorii de mobilă speră să vândă cu 10% mai multă mobilă decât anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri