MODIFICAREA CONSTITUȚIEI. Cristian Preda propune drept de vot de la 16 ani și un singur mandat pentru președinte

Data publicării:
preda 20cristian 20mfax-49977

Modificarea Constituţiei intră de luni în linie dreaptă. Comisia de revizuire a Legii fundamentale se întruneşte pentru prima dată şi are la dispoziţie patru luni pentru finalizarea textului noii Constituţii. „Deocamdată, PDL a reacţionat modest: a numit în comisia parlamentară mai mulţi reprezentanţi cvasi-necunoscuţi şi a propus public un singur proiect, şi anume cel care decurge din referendumul din toamna lui 2009. Ar fi trebuit, cred eu, angajaţi în comisia de revizuire deputaţi şi senatori cu notorietate, ar fi fost, de asemenea, util să fie reluate toate punctele din Raportul Stanomir şi revăzute opţiunile asumate de guvernul Boc. Ar fi fost binevenită şi o întâlnire cu experţi constituţionali, inclusiv cu cei care au participat la elaborarea textului din 1991 sau a revizuirii din 2003. Consultarea unor constituţionalişti din afara României ar putea aduce cu siguranţă un plus definirii poziţiei îmbrăţişate", comentează europarlamentarul Cristian Preda pe blogul său.

„În ceea ce mă priveşte, am avansat cu câtva timp în urmă două propuneri, care ar merita să fie introduse în dezbatere, fie şi pentru a lua pulsul societăţii politice. Am în vedere ideea introducerii votului de la 16 ani (mai întâi în alegerile locale şi europarlamentare, apoi la cele generale şi prezidenţiale), ca şi ideea de a limita la un singur mandat funcţia prezidenţială. Dacă prima propunere corespunde unei nevoi de a ne sincroniza cu evoluţia din plan european, a doua idee ar fi justificată de criticile aduse preşedinţilor post-decembrişti, cum că ar abuza de putere tocmai pentru a se realege”, explică europarlamentarul.

El mai spune că ar fi nevoie ca PDL să nu se limiteze doar la a reacționa la agenda fixată de USL, ci să propună subiecte care interesează societatea şi soluţii pe care cetăţenii le aşteaptă de la politicieni. „De pildă, mi s-ar părea nimerit să abordăm subiecte sensibile precum: creditele pentru studii, reducerea mortalităţii cauzate de accidentele rutiere ori costul transportului public. Nu mai dau alte exemple: sunt zeci şi sute, ignorate de dezbaterea politică, deşi interesează în cel mai înalt grad societatea”, scrie politicianul.

El propune, de asemenea, o „detabloidizare a comunicării”, „rigoare și seriozitate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri