MOLDOVA SUB ZĂPADĂ. Zeci de localităţi sunt încă izolate

Data publicării:
1812 20situatie 20moldova-39219

O femeie însărcinată din oraşul Săveni, judeţul Botoşani, a fost salvată după 24 de ore de aşteptare. A născut acasă, iar bebeluşul ei s-a stins. Ambulanţa care plecase să-i dea ajutor a rămas înzăpezită într-un sat vecin. Au salvat-o pompierii, cu un vehicul cu şenile care a învins troienele. Salvatorii au facut drumul dus-întors în 3 ore.

La scurt timp după misiune, salvatorii de la ISU au fost chemaţi din nou în localitatea Saveni. Un apel disperat anunţa că o fetiţă s-a opărit şi are nevoie urgentă de asistenţă medicală.

Ambulanţa cu şenile a fost solicitată şi în judeţul Iaşi. Aceasta a încercat să ajungă la o persoană care suferea de insuficienţă cardiacă. Intervenţia s-a dovedit însă dificilă, chiar şă pentru un vehicul proiectat să intervină în astfel de condiţii.

Situaţia rămâne critică şi în judeţul Galaţi. 3.600 de oameni din 10 localităţi din nordul judeţului sunt în continuare izolaţi din cauza zăpezii. Cruceanu, un sătuc cu 500 de oameni, este complet izolat. Un singur utilaj de deszăpezire încearcă de o zi întreagă să lege localitatea de restul lumii şi să le faca drum câtorva şoferi surprinşi de nameţi. Utilajul este însă depăşit de cantitatea de zăpadă căzută în această zonă, care depăşeşte o jumătate de metru.

Drumuri blocate şi şcoli închise

În Botoşani, circulaţia este întreruptă pe patru drumuri naţionale de pe Valea Prutului, unde utilajele nu pot interveni din cauza viscolului. În timp ce pe drumul judeţean Dărăban - Dorohoi nu s-a putut intra decât cu ajutorul frezelor. În Neamţ mai sunt trei drumuri judeţene afectate, însă doar pe porţiuni scurte: Dochia, Slobozia, Şoimireşti. În Suceava, două drumuri judeţene sunt înzăpezite, iar autorităţile speră că până astăzi la prânz acestea să fie redeschise circulaţiei.

La Iaşi, au mai rămase blocate în nămeţi drumurile judeţene Blăgeşti - Criveşti şi Paşcani - Miroslava, unde se circulă pe un singur tronson, în unele zone zăpada atingând trei metri. Pe aceste drumuri se va interveni chiar ăn această dimineaţă.

Şi activitatea din şcoli este afectată. Situaţia cea mai gravă este tot în judeţul Botoşani, unde 244 de unităţi de învăţământ din cele 538 sunt închise pentru 23.000 de elevi. În Iaşi e posibil ca cele 128 de şcoli din mediul rural să nu funcţioneze nici astăzi. În Neamţ nu se vor ţine ore în şapte unităţi şcolare, iar în Vaslui în 6. În schimb, în Suceava toate cele 99 de şcoli închise ieri îşi vor relua astăzi cursurile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri