Moment istoric. Episcopul Anton Durcovici, beatificat la Iași

Data publicării:
dirk

ACTUALIZARE 13.07. Slujba de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici s-a terminat. Peste 20 de mii de pelerini au participat, la Iaşi, la cel mai important eveniment al anului pentru creştinii catolici.

ACTUALIZARE 11.08. La Iași a început a început ceremonia de beatificare a lui Anton Durcovici. Slujba va dura aproximativ două ore.   

ACTUALIZARE 10.46. Slujba de beatuficare ca începe în jurul orei 11.00. Soborul ca fi condus de un cardinal, trimisul Papei Francisc.

____________________________________________________________________________________________________

Pe stadionul Emil Alexandrescu din Iaşi a fost un adevărat furnicar ieri. Zeci de oameni au muncit la foc continuu pentru a monta scena şi instalaţia de sonorizare. Preoţii şi sute de voluntari şi-au repetat de zor sarcinile.

Cel puţin 20.000 de mii de pelerini sunt așteptați, azi, la Iaşi, iar 3.000 dintre ei vor veni cu două trenuri speciale puse la dispoziţie de CFR. Acestea vor circula pe ruta Adjud-Bacău-Roman-Iaşi.

Foarte mulţi pelerini vor veni însă cu autocare şi microbuze. Pentru a nu paraliza traficul, maşinile vor rămâne în această parcare de la intrarea în municipiul Iaşi. Oamenii vor ajunge la stadion cu autobuze puse la dispoziţie de organizatori.

Mai exact, 300 de autocare cu pelerini din toate regiunile ţării vor ajunge la Iaşi.

Lucrăm de marţi încontinuu la acest eveniment. Vor fi pregătitie toate cele necesare, scenă, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor. Punem la dispoziţie circa 70 de autobuze care vor transporta pelerinii”, spune Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.

Toate străzile din jurul stadionului din Iaşi vor fi închise, iar pe o rază de 200 de metri este interzisă vânzarea de băuturi alcoolice.

Martirul care i-a înfuriat pe comuniști

Anton Durcovici este al patrulea preot catolic din România mort ca martir al credinţei în perioada prigoanei comuniste şi declarat fericit de către Biserica Catolică. Născut în Austria, s-a dedicat toată viaţa îndrumării spirituale a creştinilor din România. Dar fiecare faptă bună l-a apropiat de martiriu: comuniştii eliminau orice formă de rezistenţă faţă de regimul lor criminal. Anton Durcovici a murit la Sighet, în urma unui regim de exterminare, dar verticalitatea lui sufletească a fost mai puternică decât nedreptatea istoriei.

Privirea din fotografii ne dezvăluie o figură gravă de Sfânt. O apariţie aspră şi austeră. Dar Anton Durcovici era preotul apropiat de comunitate, în care inteligenţa şi harul se întâlniseră în chip fericit.

S-a născut în Austria, în 1888. Pe când avea 6 ani, a emigrat alături de mama sa în România. A studiat la Iaşi, la Bucureşti şi la Roma, iar la 22 de ani a devenit preot şi profesor. A primit cetăţenia română şi a devenit un dascăl dăruit studenţilor săi şi un adevărat îndrumător al familiilor creştine care veneau la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti.

Iar în 1947, Papa Pius al XII-lea îl numea Episcop de Iaşi. Munca îi era din ce în ce mai asiduă, iar verticalitatea sa i-a înfuriat pe comunişti.

La doi ani după consacrarea sa ca episcop, Monseniorul a fost arestat de securitate pe când mergea la credincioşi cu Taina Sfântului Mir. A ajuns într-una dintre cele mai crunte închisori comuniste: la Sighet. A fost supus unui regim de exterminare şi izolat de ceilalţi deţinuţi preoţi pentru ca nimeni să nu-i poată alina suferinţa: era închis într-o celulă întunecoasă şi primea hrană puţină şi imposibil de mâncat. S-a stins singur, după 3 luni de chinuri şi înfometare.

Tocmai pentru că mergeau în atâtea parohii şi se ocupau de atâţia credincioşi erau o preocupare, o problemă şi o ameninţare pentru autorităţile comuniste. A murit ca martir în închisorile comuniste în 1951. A murit de foame”, explică Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.

Martiriul episcopului său a fost recunoscut oficial de Papa Francisc anul trecut, iar de acum Fericitul Anton va fi pomenit în fiecare an pe 10 decembrie, ziua în care s-a stins.

Memorial cu obiecte personale

Cu ocazia beatificării lui Anton Durcovici, Episcopia Romano-Catolică a deschis un muzeu la Iaşi unde sunt expuse obiecte personale ale episcopului martir. Sunt lucruri care definesc momente din copilăria şi adolescenţa sa, din perioada când a slujit ca preot, dar și suferințele pe care le-a îndurat în penitenciarul din Sighet, acolo unde a murit.

Bernadeta Lisacoschi era doar un copil atunci cand a primit în grija agheasmatarul personal al episcopului.

Știu că l-am căpătat cu multă plăcere, doamna Bastiana mi l-a dat, doamna care se ingrijea de treburile de la biserică”, spune femeia.

Memorialul conține și un spațiu asemănător celulei din Sighet în care a stat episcopul.

Dosarul de urmărire penală pe care îl vedem expus aici a fost încropit de catre securitate între anii 1949 - 1951 în ideea de a-l trimite pe episcop în fata Tribunalului Militar”, spune istoricul Dănuț Doboș.

La expoziţie au fost aduse și fotografii din viața episcopului.

Ideea unui memorial dedicat episcopului martir Anton Durcovici a apărut încă din 2009, atunci când a început procesul de beatificare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri