Monumentala gafă diplomatică a României face înconjurul presei internaţionale

Data publicării:
GAFA HARTA crop

Primii care au observat gafa de la Bucureşti au fost jurnaliştii de la agenţia France Presse. Ei au cerut explicaţii Ministerului român de Externe, care a dat vina pe o regretabilă eroare tehnică.

În articolul intitulat „Vizita lui Steinmeier: România regretă gafa legată de hartă”, publicaţia Der Spiegel scrie că ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a văzut nevoit să îi prezinte scuze omologului său german, Frank Walter Steinmeier, după ce i-a dăruit broșura pe coperta căreia, în locul hărţii Germaniei, era una care semăna „suspect de mult” cu cea a Franței.

Jurnaliştii germani nu uită să amintească şi că este a doua oară în ultima lună când Ministerul Român de Externe trebuie să prezinte scuze pentru o greșeală. E vorba de episodul recent în care Ambasada României din Paris a trimis mai multe invitații pentru o recepție, care conțineau aprecieri ofensatoare despre unii invitați. 

Nici presa britanică nu a ratat subiectul. „România comite o gafă diplomatică în legătură cu harta Franței”, titrează bbc.com, care notează că MAE român și-a exprimat regretul pentru eroare.  

Cotidianul american Washington Post scrie că România a amestecat Franţa şi Germania într-o broşură comemorativă. La rândul său, postul Fox News notează că România şi-a prezentat scuzele după ce ministrului german de Externe i-a fost înmânată broşura cu hărţile încurcate. În schimb, cotidianul de limbă franceză L'essentiel din Luxemburg titrează sec: „Drapelul german peste harta Franţei”.  

Gafă a Ministerului de Externe. B. Aurescu i-a oferit lui F. W. Steinmeier o broşură cu harta Franţei acoperită cu drapelul Germaniei

Emil Hurezeanu, despre gafa din timpul vizitei ministrului german de Externe la București: „Credeți că domnul Aurescu doarme liniștit în noaptea asta?”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri