NATO: Românii din Afganistan, ucişi de doi indivizi îmbrăcați în uniforma armatei afgane 

Data publicării:
EROII AFGANISTAN - MAPN

Cei doi indivizi au deschis focul într-o unitate a armatei afgane din sudul Afganistanului, precizează NATO într-un răspuns la solicitarea Digi24, fără a specifica dacă cei doi făceau parte din rândul forțelor afgane sau dacă au pătruns în unitate deghizați în soldați. Este primul atac asupra unei baze din Afganistan în care se aflau și miliari români. 

Membrii operațiunii „Resolute Support” au răspuns atacului cu focuri de armă și i-au ucis, la rândul lor, pe atacatori, mai spune NATO.

Oficialii misiunii internaționale din Afganistan și responsabilii afgani au deschis o anchetă asupra incidentului, iar NATO promite că va da alte informații de îndată ce vor fi disponibile.

Vom continua să antrenăm, să consiliem și să asistăm forțele afgane de apărare și securitate și nu considerăm acest incident reprezentativ pentru relația dintre forțele noastre”, declară NATO în răspunsul pentru Digi24. 

Afgani absolvenți ai Academiei Militare Afgane FOTO: Flickr NATO  

Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, ora 10:45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat.

Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit.

Cel de-al treilea militar este tratat, în prezent, în Germania și se află în stare stabilă. 

Cei doi militari căzuți la datorie sâmbătă vor fi avansați la gradul de sublocotenent post-mortem, informează Ministerul Apărării Naționale.

Luni, 9 mai, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari.

Știrea că doi militari din misiunea NATO din Afganistan au fost uciși sâmbătă dimineață într-o bază din sudul Afganistanului de către doi indivizi îmbrăcați în uniformele armatei afgane a apărut și pe agențiile internaționale de presă, care citează un purtător de cuvânt al operațiunii „Resolute Support”.

Conform procedurii, naționalitatea victimelor nu a fost anunțată, această informație fiind făcută publică de țara de unde provin soldații care și-au pierdut viața.

Incidentul din Afganistan intervine în condițiile în care comandantul NATO, generalul John Nicholson, este în curs de a revizui planurile de a reduce numărul soldaților americani din Afganistan până anul viitor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri