Negocierile pentru descentralizare bat pasul pe loc. Singura chestiune agreată marţi: Situaţia serviciului de Ambulanţă, integrat în SMURD

Data publicării:
ambulanta-1

Marea descentralizare pe care vor să o facă autorităţile de anul viitor s-a împotmolit din nou. Marţi ar fi trebuit să aibă loc ultima rundă de negocieri privind companiile şi a instituţiile care trec de la ministere la autorităţile locale, însă liderii din teritoriu şi şefii de la Bucureşti nu s-au înţeles unde vor rămâne agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi Poliţia Rutieră. În concluzie, negocierile continuă şi săptâmâna viitoare.

Singurul lucru asupra căruia s-a căzut de acord a fost situaţia serviciului de Ambulanţă. „Opinia noastră, pe care o vom susţine şi la discuţia finală din Uniunea Social Liberală, este ca serviciul de Ambulanţă judeţean să nu fie descentralizat, ci dimpotrivă: să fie integrat în sistemul SMURD”, a declarat la finalul zilei Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării.

În schimb, reprezentanţii Partidului Social Democrat şi al Partidului Naţional Liberal rămân pe poziţii diferite în privinţa ordinii publice şi a Poliţiei Rutiere. În vreme ce social-democraţii doresc ca aceste servicii să fie transferate autorităţilor locale, liberalii se opun descentralizării.

Va fi o decizie pe care o vom lua în cadrul conducerii USL, este o decizie importantă, grea”, a apreciat acelaşi Dragnea.

Liderii din teritoriu nu au bătut în cuie nici modul în care vor fi împărţite resursele între autorităţile centrale şi cele locale. Iar aceasta este o problemă care cere mare atenţie, avertizează analiştii economici. Mai mult, „În mod ideal, descentralizarea trebuia făcută în perioada de creştere economică. Atunci existau resursele pentru a face acest lucru”, crede analistul economic Dragoş Cabat.

Pentru a putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, legea descentralizării trebuie adoptată înaintea bugetului pe anul viitor.

Descentralizarea ar putea aduce şi disponibilizări în instituţiile publice, a atras atenţia Klaus Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL: „Targetul nostru e să nu creştem cheltuiala publică. Dacă pe lângă acestea, ca un efect secundar, se reduce personal dintr-un minister sau poate un minister hotărăşte ca înainte de descentralizare să reducă anumite posturi, noi credem că e un lucru bun”, a spus Iohannis.

Potrivit proiectului de descentralizare, plajele turistice, acum la Ministerul Mediului, vor fi transferate autorităţilor locale. În curtea lor vor trece şi direcţiile de tineret, alături de bazele sportive, taberele şcolare, cluburile şi casele de cultură studenţeşti. De asemenea, administrarea porturilor fluviale ar putea cădea în sarcina consiliilor judeţene, însă deocamdată nu s-a luat o decizie finală în acest sens.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri