Niciun indiciu după cinci zile de căutări în cazul planorului dispărut. Raed Arafat: Cu fiecare zi care trece, șansa este mai mică

Data publicării:
55c8b16a682ccf21ba85cefe

Video: Raed Arafat a dezvăluit bilanțul zilei de căutări.

- Partea terestră va continua cu excepția a două județe. Pentru judeţele Sibiu și Dâmbovița se vor întrerupe căutările. Restul județelor – Brașov, Argeș, Prahova, Buzău, Bacău, Covasna, Harghita - vor continua şi mâine și probabil și poimâine, până știm că am acoperit toate zonele stabilite.

- Din moment ce se vor retrage echipele de căutări din Sibiu și Dâmbovița va scădea numărul. O parte din aeronave se vor retrage. Dar tot va rămâne un număr de peste 800-900 oameni.

- Căutările sunt foarte grele în zonele montane din cauza traseelor şi condiţiilor. Echipele, o parte, cum sunt pompierii, nu sunt obişnuite cu muntele şi totuşi caută.

- Una din decizii e să se verifice, terestru, zona Postăvaru, pentru că pădurea este foarte deasă. Poți să treci lângă planor la o mică distanță și să nu-l vezi.

- Orice misiune de căutare e una cu cheltuieli, orice stat le-ar face. Sunt cheltuieli pe care statul şi le asumă pentru că asta e datoria sa faţă de cetăţeni.

- Cu familia am avut o discuţie la telefon, de dimineaţă. Am infirmat din păcate zona Poiana Ţapului, care ar fi fost anunțată ca fiind acolo plastic alb. Am vorbit cu fiul pilotului, dar am aflat că şi el era acolo, de fapt, și știe eforturile care s-au făcut.

- Pentru astăzi mai avem echipe care caută, dar se termină la căderea nopții. Pentru județele Sibiu și Dâmbovița se vor întrerupe la sfârșitul căutărilor de astăzi, pentru că și-au făcut zonele lor. Continuă în celelalte zone pe cale terestră. Căutările aeriene vor fi făcute doar cu un număr limitat de aeronave, pe zonele punctuale, unde este o cerere. Sunt zone care au fost periate de două-trei ori. Mâine, căutarea aeriană în masă se oprește.    

- Cu fiecare zi care trece, șansa este mai mică. Noi nu putem să spunem că șansa este zero total. Dar cu cât crește perioada în care nu îl găsim, dacă nu s-a întâmplat să fie deces imediat, pe parcursul acestui timp pe care nu-l găsim șansa scade până la zero.   

Planorul – un aparat de zbor care nu poate fi detectat de radar
Unul dintre cei mai buni piloți de planoare ai României, dispărut fără urmă

Cifrele operațiunii de salvare:

9 judeţe

1.350 de oameni implicaţi

218 de vehicule militare şi civile

11 aeronave: 7 elicoptere şi 4 avioane

două drone  


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri